Az oyster.com utazási portál szerint 2016 Budapest éve lehet, mert az emberek kezdik felfedezni, hogy minden, ami Berlint meghatározza, megtalálható a mi fővárosunkban is. Így önmagát szállodai kalauzként hirdető, de általános utazási témákkal is foglalkozó oyster.com friss cikkében 7 pontban gyűjtötte össze, miért lehet Budapest az új Berlin.

1. A romkocsmák

Az ország problémás múltjának lenyomatai, hasonló kreativitás eredményei, mint ami Berlint jellemezte a fal lebontását követően. “Graffiti a falakon, égősorok, gyertyák, retró számítógépek a mennyezeten, kádak, rögtönzött piacok és általános elfogadás, miszerint bármi jöhet” – így foglalta össze a budapesti romkocsmák hangulatát az oyster.

2. Még ott van a levegőben a kommunizmus hangulata

Berlinhez hasonlóan Budapest is kommunista irányítás alá került a második világháború után, míg fel nem lázadtak a rendszer ellen 1989-ben. A városképet viszont azóta is meghatározza a kommunista múlt, a múzeumoktól a szobrokig, az éttermektől a régiségboltokig. A Terror Háza méltó emléket állít a kornak.

3. Virágzik a kortárs művészet

A romkocsmák és a kávézók falai kedvelt helyei a kortárs művészeknek, de az oyster olyan galériákra is felhívja a figyelmet, mint a Vintage, az INDA, a Kisterem és az Ernst Múzeum.

4. Kávé = élet

A magyarok mindig is kávépártiak voltak, ami a tradicionális kávéházak számából is látszik, de Magyarországot is elérte a kávés újhullám, ami olyan helyeket eredményezett, amelyek Shoreditch-ben, Greenpointban vagy Kreuzbergben is elmennének. Példaként említhető a My Little Melbourne, a Tamp & Pull, a Madal vagy az Alibi.

5. A VII. kerület pont olyan, mint Berlin hipszternegyedei

A hetedik kerület egyértelműen Budapest hipszterközpontja: a romkocsmák, a kávéházak, az éjszakai élet és a művészeti színtér is itt összpontosul. De az új a régivel együtt él, ami a szovjet stílusú épületekben és a mindenhol jelenlévő falfirkákban nyilvánul meg. “Fogj egy Apple laptopot, rendelj egy presszókávét és otthon is érzed magad Budapest saját Neuköllnjében” – írja az oyster.

6. Egyedi hely a kikapcsolódásra

Ugyan a világon nincs még egy olyan hely, mint a berlini Tempelhof Airport, ahol egy egész reptérnyi terület áll rendelkezésre szórakozásra, azért Budapestnek is van egy elég menő kikapcsolódási centruma. Mégpedig a Margitsziget, ami jelképesen Pest és Buda közé szorult a Dunán, és amúgy is, ki ne szeretné a szigeteket? Ráadásul gyakorlatilag egy épület sincs, ami elvonná a kilátogatók figyelmét, így nyugodtan hátra lehet hagyni a város zaját, és élvezni a természetet.

7. A piacok menők

Bár nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a budapesti piacok jobbak a berlinieknél, azoyster szerint nincs még egy olyan hely, mint a mi Vásárcsarnokunk, ahol egyszerre lehet elveszni a friss áruk között és élvezni a kilátást az erkélyről.

Forrás: HVG.hu