A Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményeként ma és holnap először rendezik meg a Pont Fesztivált, amely az UNESCO szellemi örökségeit vonultatja fel. Az esemény, amelynek a Várkert Bazár a helyszíne, ezúttal a türk hagyományokra, a közép-ázsiai régióra fókuszál.

MTI

Mindkét napon két koncert lesz. Szombaton Navratil Andrea és Vizeli Balázs zenekara Demeter László közreműködésével Kodály-gyűjtések és csuvas dalok címmel ad műsort, majd Malik Mansurov világhírű azeri tarjátékos lép színpadra kvartettjével. Vasárnap Guessous Mesi és triója autentikus török és magyar dallamokat ad elő, a Pont Fesztivál zárókoncertjét pedig a hagyományos tuvai torokéneklés legismertebb képviselője, a Huun-Huur-Tu együttes adja, amely a koncert előtt torokéneklési workshopot is tart az érdeklődőknek.

A fesztivál keretében délután a gyerekek fejdíszt, nemezlabdát készíthetnek, jurtát építhetnek vagy kazak és kirgiz mesét hallgathatnak, a felnőttek kirgiz, kazak, török és kurd szőnyegeket, kalpagokat, fotókat, takarókat, nyergeket, szőtteseket és viseleteket tekinthetnek meg a tárgykiállításokon. Az érdeklődők megkóstolhatják a Novruz tavaszünnep ízeit, kipróbálhatják a türk szőnyegcsomózást, valamint megnézhetik a sólymok repülését.

fotó: Pont Fesztivál