Kerékpáros és csónakos túrákkal egybekötött minikoncertek, operajóga és táncelőadások is lesznek a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztiválon július 28. és 30. között. A negyedik alkalommal megrendezett esemény elsődleges célja a kultúra, a természet és az aktív pihenés összekapcsolása.

MTI

A fesztivál első napján különleges operajógán vehetnek részt az érdeklődők a Tisza-tó partján, majd a tiszafüredi Morotva-félszigeten gálaestet rendeznek a Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és a szolnoki kibővített Bartók Béla Kamarakórus közreműködésével, Sándor Szabolcs vezényletével. A TO’pera elnevezésű koncerten fellép mások mellett Miklósa Erika koloratúrszoprán, Bakos Kornélia mezzoszoprán, Vizin Viktória mezzoszoprán, Báll Dávid zongoraművész és Nyári Zoltán tenor – mondta Radó Denise, a gálaest rendezője. Hozzátette, a színpad hátterében levő ledfalon hangulati filmek, asszociatív jelenetek lesznek láthatók.

A második napon 67 kilométeres kerékpártúrát szerveznek a Tisza-tó körül, a 11 megállóban minikoncertek, például Horgas Eszter fuvolaművész és Lajkó Félix hegedűművész előadása várja a közönséget. Sarudon a Virtuózok muzsikálnak, Abádszalókon az István a király című rockopera dalai hangzanak el, Tiszaszőlősön a Mozdulat Táncműhely előadása szórakoztatja a közönséget – részletezte Jakus Anita, a Természet Operaháza Tisza-tavi Fesztivál projektvezetője.

A fesztivál harmadik napján, a Boat D’Opera túrán a kerékpárokat csónakokra cserélve juthat el a közönség a minikoncertek helyszíneire: a koncerteket a víz partján, a vízben és a vízen tartják. Fellépnek a Magyar Állami Operaház művészei, a Budapest Klezmer Band, Szirtes Edina Mókus hegedűművész a Szirtes-vonósnégyes közreműködésével, a H2O Synchro SE szinkronúszói pedig erre az alkalomra készített koreográfiával várják a közönséget.

A vendégeken túl a tó környékén élőknek is jelentős esemény a fesztivál, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) is támogat. A Tisza-tavi turizmus, amelynek része a horgászat, a kerékpározás, a vízi sportok és a “magas kultúra is” egyre népszerűbb az utazni vágyók körében. A fesztiválra jegyek vásárolhatók az egyes napokra, illetve válthatók két- és háromnapos fesztiválbérletek is.

fotó:musicianswho.com