Budapest tizenhárom helyszínén mintegy 600 szabadtéri minikoncerttel várja a közönséget május 26. és augusztus 18. között a Zenélő Budapest című zenei sorozat. Az ingyenes koncertsorozat harmadik évada megújulva, több helyszínen, több közreműködővel, még több zenei stílussal és játékos ötletekkel színesíti a főváros köztereit.

MTI

A kínálatban erkélykoncert, huszárruhás rézfúvósok, múltidéző szaxofon zenekar, harangjáték, korhű jelmezes vonósnégyes, erdélyi népzene és fuvolamuzsika is szerepel. Idén Budapest talán 13 legszebb pontján szólalhatnak meg a szabadtéri koncertek, amelyek a város felfedezésére hívnak. A koncerteknek a Várkert Bazár Gloriettje és főbejárata, a Magyarság Háza erkélye, a Szent István Bazilika előtti tér, a Vajdahunyadvár udvara, a margitszigeti Zenélő kút, a Műcsarnok lépcsője, a Deák, a Vörösmarty és a Kristóf tér ad otthont. Idén a Központi Vásárcsarnokban és a Gerbeaud cukrászda teraszán is szól majd az élő zene.

A fellépők között olyan nagyszerű művészek vannak, mint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar, a Magyar Állami Operaház Zenekara, a Budapesti Fesztivál Zenekar, a Duna Szimfonikus Zenekar, a Concerto Budapest, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Ökrös Csaba és zenekara, valamint a Sárközi Lajos és zenekara muzsikusait. Hozzátette, hogy a sorozatban több mint 150 zenemű hangzik el mintegy 100 művész előadásában, s a minikoncertek szüneteiben az érdeklődők a zenészekkel és a hangszerekkel ismerkedhetnek meg.

 

A Várkert Bazár Öntőház udvarán vasárnaponként és bizonyos alkalmakkor szombatonként nagykoncertek lesznek. Fellép mások mellett az Amadinda ütőegyüttes, a Szakcsi Lakatos Béla Trió, Snétberger Ferenc (gitár), a Brass in the five, Orosz Zoltán (harmonika) és Borbély Mihály (szaxofon). A Vajdahunyadvárban erdélyi népzenét és népdalokat hallhat a közönség, a Magyarság Háza erkélyén fafúvósok muzsikálnak. A Várkert Bazár Gloriettjénél huszárruhás rézfúvós kvintett, a főbejáratnál szaxofon együttes várja a közönséget.

A Szent István-bazilika előtt egyházzenei népénekekre írt harangjáték csendül fel, valamint Bach, Haydn, Mozart, Schubert művei is megszólalnak. A margitszigeti Zenélő kútnál rokokó ruhás nők vonósnégyese és klarinétművész idézi fel a polgári korok hangulatát. A Műcsarnok lépcsőin szaxofonegyüttes játszik, a Vásárcsarnokban cigányzenét húznak, a belvárosi Deák, Vörösmarty és Kristóf téren pedig kürtösök és fuvolisták zenélnek.

fotó:youtube, zenelobudapest.hu