Ma, azaz július 2-án lett kilencvenöt éves a hét évtizedes pályafutást maga mögött tudó Pierre Cardin, az egyetlen akadémikus divatdiktátor, az első pret-a-porter (a nagyközönség számára, hétköznapi viseletre készült) ruhadarabok készítője.

MTI

Pietro Cardini néven született a Velence melletti San Biagio di Callaltában 1922-ben, kétéves korában költözött a család Franciaországba. Gazdag borkereskedő apja építésznek szánta, Pierre-t azonban csak a ruhakészítés érdekelte. Beállt egy szabóhoz, kitanulta a szakmát, elkészítette első ruhakreációját. 1945-ben a párizsi Paquin divatháznál lett rajzoló, a következő évben részt vett A szépség és a szörnyeteg című Jean Cocteau-film jelmezeinek tervezésében.

Pályafutása során mintegy húsz film kosztümjeit tervezte, különösen nagy kedvvel dolgozott Jeanne Moreau számára. 1946-ban Christian Dior a hagyományosan férfiak számára fenntartott poszton, a kosztümök és kabátok felelőseként alkalmazta, Cardin az “új stílus” (new look) jegyében alkotta meg híres, hosszú fekete szoknyából és testhezálló santung selyem kosztümkabátból álló bárkosztümjét.

1968,Párizs, Fotó: Jack Burlot/Apis/Sygma/Corbis

Saját divatházát 1950-ben alapította meg, és négy évvel később nyitotta meg első párizsi butikját. A kezdetben a színház számára dolgozó Cardin abban az évben állt elő “buborék-ruhájával”, amely világszerte ismertté tette nevét. 1959-ben – nem kis kockázatot vállalva – az exkluzív modellek mellett készruha divatot is kreált, ő volt az első híres divattervező, akinek kis szériában készült női darabjait a Lafayette Áruházban árulták. A ruhaköltemények pret-a-porter változatában a kézi varrást gépire cserélte, így azokat a vékonyabb pénztárcájúak is megengedhették maguknak. Kollégái egy ideig azzal vádolták, hogy eladta tehetségét, de a siker láttán ők is követni kezdték a példát.

Első férfikollekcióját 1960-ban 250 egyetemista mutatta be, és férfiöltönyök készítőjeként, a férfidivat forradalmasítójaként is hírnevet szerzett. Kollekciója szakított az angol merevséggel, és az erősebb nem számára is tervezett kiegészítőket. 1962-ben a szakmát és a közönséget is elkápráztatta futurisztikus kollekciója (space age look), a merev, rövid tunikát, sisakot és védőszemüvegeket felhasználó darabok bemutatását kedvenc manökenjére, a japán Hirokóra bízta.

Cardin híres volt avantgárd stílusáról, a nők körében gallér és ujj nélküli miniruhákat hozott divatba, amelyeket geometriai mintákkal – három élesen elütő színű rombusszal vagy koncentrikus körökkel – díszített. Később a miniről áttért a maxira, és felvette kollekciójába a mértani formájú kiegészítőket (bizsuk, táskák). 1966-ban találta ki az uniszex divatot, bár ezek a ruhái inkább kísérleti jellegűek voltak, mint praktikusak. Ugyanebben az évben párizsi hármasikrek közreműködésével gyerekkollekcióját is a nagyközönség elé tárta.

fotó: New York Times

Ruháiból tartottak divatbemutatót a moszkvai Vörös téren 200 ezer érdeklődő előtt, ő vezette be Kínába és Japánba a klasszikus francia divatot. Magyarországon 1983-ban nyílt meg első butikja, egyenruhát tervezett a MALÉV személyzetének, és ő jegyezte a calgaryi téli és a szöuli nyári olimpiára utazó magyar sportolók ruháját.

A kiváló üzleti érzékkel is megáldott divatlegenda neve áruvédjegy lett. Márkanevén kapható egyebek között babakocsi, játékbaba, toll, óra, szemüveg, parfüm, bútor, ásványvíz, manapság mobiltok és táblagép, de repülőgépet és autót is “öltöztettek már fel” Cardin védjeggyel. Vevőköréhez tartozott Jackie Kennedy és a Beatles is. A Pierre Cardin márkájú termékeket előállító vállatok együttesen 200 ezer embert foglalkoztatnak világszerte, szabadalmainak száma meghaladja a nyolcszázat.

Az egyik legismertebb francia negyvenöt évig volt a tulajdonosa egy színházból, kiállítóteremből és étteremből álló komplexumnak. A tavaly bezárt Espace Pierre Cardinben olyan hírességek léptek fel, mint Marlene Dietrich vagy Maja Pliszeckaja orosz balerina. Az övé a Maxim’s étteremlánc és de Sade márki egykori kastélya a dél-franciaországi Lacoste-ban, ahol évente fesztivált rendez. Irodalmi díjat is alapított Casanova nevével.