Meghaladta a huszonötezres nézőszámot a csíkszeredai Mikó-várban rendezett Csontváry Erdélyben című kiállítás kedden – közölte a Maszol.ro erdélyi hírportál.

MTI

A huszonötezredik belépőt a marosvásárhelyi Egyed-Zsigmond család vásárolta meg: a népes családot, amelyről a portál fotót is közölt, Gyarmati Zsolt, a kiállítást szervező Csíki Székely Múzeum igazgatója köszöntötte. A kiállítás Csontváry Kosztka Tivadar 47 festményét és Munkácsy Mihály egyik művét mutatja be. A műveket hat magyarországi gyűjteményből szállították Csíkszeredába, ahol augusztus 20-ig lesznek kiállítva.

A székelyföldi múzeum látogatói egyebek mellett a Magányos cédrus című festményt is megtekinthetik és Csontváry számos, kuriózumként jegyzett portréját. A legmodernebb klíma- és párásító berendezéssel ellátott térben kiállított művekhez egy Munkácsy-festmény, a Vihar a pusztán című kép is társult, így egy teremben tekinthető meg az eredeti Munkácsy-alkotás, valamint a róla átlényegített Csontváry-értelmezés is – írta a Maszol.ro.

A székelyföldi Csontváry-kiállítás nem azonos a budai Várban rendezett A magányos cédrus – Csontváry géniusza cíművel, amelyet csaknem 115 ezren láttak. Bár az erdélyi Csontváry-premier szervezői igazi életmű-kiállításra törekedtek, a csíkszeredai múzeum nyílászárói határt szabtak a válogatásának. Mivel a képek sérülékenyek, nem lehetett felcsavarni őket, így csak az olyan méretű képeket tudták fogadni, amelyeket bekeretezve is be lehetett vinni a termekbe. Az erdélyi Csontváry-kiállítást május 7-én Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Románia volt kulturális minisztere nyitotta meg.

Fotó: Mihály László