Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Nemzetközi konferenciával és gálakoncerttel emlékeznek a magyar történelem egyik legkalandosabb életű egyéniségére, Benyovszky Móricra (1741- 1786) szeptember 26-án, az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) és a Pesti Vigadóban. Az egyik leghíresebb magyar világutazó, a tengeri hajós és katona, a földrajzi leíró, az indiai-óceáni Madagaszkár egykori uralkodója 275 évvel ezelőtt, ezen a napon született.

061.hu, MTI

A mindössze 45 évet élt, Európa-szerte ismert, tisztelt, helyenként vitatott, és sokak által csodált életművét a XVIII. századi történelem említésre méltó részének tekintik. Az emberek szabadságáért és a hazája boldogulásáért is új módon tevékenykedő Benyovszky Móric még életében megkaphatta korának nagy elismerését: Mária Teréziától a grófi címet. Az út – a verbói szülőháztól a madagaszkári halálos lövésig – nemcsak a tetteiben, hanem fizikai értelemben is tiszteletre méltó.

2016 szeptemberében nemzetközi konferencia és kiállítás lesz az Országos Széchényi Könyvtárban, valamint gálaest a Pesti Vigadóban a Benyovszky Társaság szervezésében.  Először mutatnak be részleteket a Jókai Mór művei alapján született új magyar musicalból. A “Benyovszky, a szabadság szerelmese” című mű alkotói Nagy Tibor, Bradányi Iván, Pozsgay Zsolt, színre viszi koprodukcióban a Pesti Magyar Színház. (A teljes bemutatót 2017-re tervezik.) A megemlékezéseken részt vesznek azoknak az országoknak a nagykövetei, amelyek egykor Benyovszky Móric tevékenységében meghatározó szerepet játszottak. Jelen lesznek Benyovszky Móric az Egyesült Államokban és Magyarországon élő leszármazottai is – olvasható a közleményben. 

Az egyik leghíresebb magyar világutazó, a hajós és katona, az indiai-óceáni szigetvilág első európai uralkodója 1741. szeptember 20-án született. Az elmúlt évszázadokban még a születési évével és tevékenységével kapcsolatban is adódtak bizonytalanságok, azonban a tudományos kutatások számos, legendák szülte pontatlanságokat igyekeznek helyre igazítani – áll a közleményben, amely szerint a mindössze 45 évet élt, Európa-szerte ismert – Szlovákiában, Oroszországban és Lengyelországban is csodált életművet hátrahagyó – Benyovszky Móric mai szóhasználattal világfinak számított, ugyanakkor magyar származása a tudományos kutatások és saját feljegyzései alapján is biztos.

A több hadszínteret és a szibériai fogságot is megjárt Benyovszky Móric kétszázötven emberével 1774 februárjában szállt partra Madagaszkáron. Jelentősen hozzájárult a sziget belső területeinek megismeréséhez, utat épített, mocsarakat csapolt le. A malgasokat megtanította írni-olvasni, s annyira megnyerte őket, hogy 1776-ban (legalábbis Benyovszky állítása szerint) királlyá választották. Irigyei azonban befeketítették az expedíciót támogató francia udvarnál, ezért az időközben bárói rangra emelt utazó lemondott, és – miután a korábban őt száműző Mária Terézia megkegyelmezett neki – hazatért Magyarországra.

1785 júliusában tért vissza ismét Madagaszkárra, miután baltimore-i kereskedők segítségével sikerült hajóját felszerelnie. Egy francia erőd elfoglalása után Angontsynál felépítette az új “fővárost”, a saját magáról elnevezett Mauritania erődjét. A feldühödött franciák büntető expedíciót küldtek ellene, és az összecsapásban Benyovszky 1786. május 23-án elesett.

Fotó: cultura.hu

 

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •