Mintegy 30 millió korona (345 millió forint) az értéke annak az italgyűjteménynek, amelyet még 1985-ben találtak a nyugat-csehországi Becov nad Teplou kastélyban, állapították meg italszakértők a kastély tulajdonosának kérésére – közölte Andrea Grecmanová, a kastély gondnokának helyettese a szakértői tanulmányra hivatkozva.

MTI

A korábbi becslések 20 millió koronára taksálták az egyedülálló gyűjteményt. Az árakat a nemzetközi aukciósházak hasonló italainak árai alapján állapították meg. Az italgyűjtemény 136 palackból – bor, konyak, pezsgő – áll. Az egyes palackokat 1890 és 1899 között töltötték meg a drága, többnyire francia eredetű itallal. A üvegek többségén az eredeti vignetta is megőrződött, így pontosan azonosíthatók. A legdrágábbak, a Chateau d´Yquem borai, darabonként 700 ezer koronát is érnek. Az értékes italkészlet, amelyet jelenleg a kastély speciális raktárában őriznek, a cseh nemzeti kulturális örökség része és európai mértékben is nagy ritkaságnak számít.

Az italgyűjtemény a Beaufort-Spontin család tulajdona volt, amely a második világháború idején együttműködött a nácikkal, amiért később a Benes-dekrétumok alapján el kellett hagynia az országot, és vagyonát az állam elkobozta. Elmenekülése előtt azonban a család a két rendkívül értékesnek tartott kincsét – Szent Mór aranyba foglalt ereklyéjét és az italgyűjteményt – a kastély kápolnájának oltára alatt kialakított rejtekhelyben helyezte el azzal, hogy később megpróbálja kivinni Csehszlovákiából.

Az elrejtett kincseket négy évtizeddel később találták meg, az után, hogy egy amerikai kereskedő közelebbről meg nem nevezett műkincseket akart megvenni a csehszlovák államtól. A tárgyalásokba a csehszlovák hatóságok a rendőrségi szakértőket is bevonták, akik a tudomásukra jutott információk alapján 1985 november elején rátaláltak az elrejtett ereklyére és az italkészletre. Az aranyat és drágaköveket tartalmazó ereklyét az akkori szocialista állam azonnal “felbecsülhetetlen értékű nemzeti műemléknek” nyilvánította. Az italgyűjteményt ugyan szakszerűen elraktározták, de értékét korábban senki nem becsülte fel.