A Thriller Michael Jackson amerikai énekes dala számos válogatásalbumára felkerült, többek közt a HIStory (1995), Number Ones (2003), The Essential Michael Jackson (2005) és a Michael Jackson’s This Is It (2009) címűekre. A Thrillerhez készült  című, közel 14 perces videoklipjét 1983 december 2-án mutatták be.

A dal videoklipjét John Landis rendezte, New Yorkban és Los Angelesben forgatták. Az elterjedt vélekedéssel szemben, miszerint 800 000 és egymillió dollár közti összegbe került, valójában félmilliót költöttek rá, mint azt Landis kijelentette. Jackson így emlékezett vissza a klipforgatásra az MTV 1999. december 11-én sugárzott „A valaha készült 100 legnagyszerűbb videoklip” műsorában: Az én ötletem volt, hogy a rövidfilm párbeszéddel kezdődjön… Szeretem, ha egy klipnek van eleje, közepe és vége, és egy történetet mond el. Nagy szerepet vállaltam a klip készítésében. Az én lelkemet kellett tükröznie. Többnyire a zene értelmezése az. (…) Nem volt könnyű munka, emlékszem, eleinte úgy gondoltam: „Hogy lehet elérni, hogy zombik és szörnyek úgy táncoljanak, hogy ne legyen vicces?” Azt gondoltam erre: „A megfelelő mozgásokkal kell, hogy ne váljon nevetségessé.” (…) Összeültem Michael Petersszel

[a koreográfus], és grimaszoltunk a tükörbe, miközben elképzeltük, hogy mozognak a zombik. A próbákra néha szörnynek sminkelve jöttem, amit nagyon élveztem. Együtt terveztük meg a koreográfiát, és úgy gondoltam, így kellene kezdődnie, utána jönne ez a ritmikus mozgás. Elég komor dolognak kellett lennie, nem ilyen balettesnek vagy milyennek.

A klip felkerült Jackson több videoalbumára is: a Video Greatest Hits – HIStory, HIStory on Film, Volume II, Number Ones és a Michael Jackson’s Vision címűekre, valamint a Thriller 25 bónusz DVD-jére.

A klip megjelenését követően megjelent egy 45 perces dokumentumfilm is, ami betekintést nyújtott a klip forgatásába. A Michael Jackson Thrillerének készítése filmet a kliphez hasonlóan gyakran adta az MTV, és több mint kilencmillió példányban kelt el, amivel egy ideig minden idők legnagyobb példányszámban elkelt videokazettája volt. Az MTV 250 000 dollárt fizetett, hogy exkluzív joga legyen a dokumentumfilm sugárzásához, a Showtime kábelvétéhálózat 300 000-et fizetett az előfizetéses sugárzásért, a Vestron Videopedig 500 000-et a videokazetta kiadási jogáért.

A klip az 1950-es években játszódik. Michael és barátnője egy sötét fás területen sétálnak. Michael megkéri a lány kezét és egy gyűrűt ad neki, de figyelmezteti, hogy ő más, mint a többiek. Felkel a telihold, és Michael vérfarkassá változik. Barátnője elszalad, de Michael utoléri, és a földre löki. Ezután egy mozi közönségét látjuk, és kiderül, amit eddig láttunk, csak egy film részlete volt. Michael és barátnője a nézők közt ül és nézi a filmet, de a lány túl ijesztőnek tartja és elhagyja a mozit. Michael utánamegy, és ugratni kezdi, hogy megijedt a filmtől, majd elindulnak a ködben. Michael elkezdi a Thrillert énekelni, mindhárom versszakot elénekli, de a refrén nélkül, ami fokozza a feszültséget. Mikor egy temető mellett haladnak el, mögöttük zombik kezdenek kimászni a sírból, miközben Vincent Price szövege hallható. A zombik utolérik Michaelt és barátnőjét, körülveszik őket, és hirtelen Michael is zombivá válik.

Ezután a zombik táncolni kezdenek, sokáig a dal instrumentális részére, majd Michael elkezdi a dal refrénjét énekelni. Barátnője rémülten elrohan. Michael és a többi zombi követik, és utolérik egy elhagyatott háznál, ahová a lány bemenekült. Michael a sarokba szorított lány torka felé nyúl, és a lány felsikolt – de aztán felébred, és kiderül, mindez csak álom volt. Michael felajánlja neki, hogy hazaviszi, a lány beleegyezik és elindulnak, de Michael hátrafordulva a kamerába néz, és látszik, hogy a szeme olyan, mint a lány álmában a vérfarkasé volt, majd Vincent Price kísérteties nevetése hallatszik.

A klip fogadtatása[szerkesztés]

Leah Greenblatt, az Entertainment Weekly munkatársa így jellemezte a videoklipet: „A 14 perces horrormusicalnek, melyet John Landis rendezett hátborzongató-humoros odaadással, minden mozzanata ikonikus, Michael vörös bőr ruházatától a halhatatlan zombitáncig és Vincent Price narrációjáig”. Bár a klipet széles körben dicsérték, tartalma miatt kritika is érte. 1984-ben a televíziós erőszak ellen harcoló National Coalition on Television Violence (NCTV) az MTV-n sugárzott 200 videoklipnek több mint a felét „túl erőszakosank” minősítette.Jackson dalai közül a Thriller és a Paul McCartneyvel énekelt Say, Say, Say is felkerült a listára. A szervezet elnöke, Dr. Thomas Radecki így nyilatkozott a The Los Angeles Timesban: „Nem nehéz elképzelni, hogy a Thriller ifjú nézői ezt fogják gondolni: ‘Ha Michael Jackson rettegésben tarthatja a barátnőjét, én miért ne tehetném?’” A videoklipet hat kategóriában jelölték az 1984-es MTV Video Music Awards díjkiosztón, és három kategóriában győzött is: a Nézők kedvence, a Legjobb előadásés Legjobb koreográfia nevűekben; nem nyert a Legjobb koncepcióvideoklip, a Legjobb videoklip férfi előadótól és Az év videoklipje kategóriákban.

A klipet a legjobb videoklipnek választotta az MTV 1999-ben, amikor a legjobb 100 videoklipet válogatta össze. A VH1 2001-ben szintén összeválogatta a 100 legjobb videoklipet, a Thriller itt is a lista élére került. 2011 júliusában a Time magazin választotta be minden idők 30 legjobb videoklipje közé.

Forrás: wikipedia