J.K. Rowling kéziratos varázslókönyve, amelyből annak idején mindössze hét példányt készítettek, 368 750 fontért (138 millió forint) kelt el kedden a Sotheby’s aukciósház árverésén.

MTI

A Bogar bárd meséi című könyv ritka példányát Barry Cunningham, a Bloomsbury könyvkiadó szerkesztője jótékony célból bocsátotta árverésre, aki az 1990-es évek közepén elfogadta publikálásra a Harry Potterről szóló első kötetet. A féldrágakövekkel és ezüstszínű koponyával díszített kéziratba Rowling személyes üzenetet is írt Cunninghamnek. “Barrynek, a férfinak, aki hitt abban, hogy egy szemüveges varázslófiúról szóló terjengős történetet el lehet adni… Köszönöm” – olvasható a barna bőrkötéses kézirat egyik lapján.

A Bogar bárd meséi (The Tales of Beedle the Bard) egy fiktív könyv a Harry Potter-sorozatban, és egy valódi könyv is egyben, amelyet az írónő írt a regényfolyam mellé. Az olvasók a sorozat utolsó kötetében, a Harry Potter és a Halál ereklyéiben találkozhattak a könyvvel, amelynek valós változata 2008 decemberében jelent meg. Rowling azonban eredetileg csak hét darab, kézzel írt és maga illusztrálta barna bőrkötéses példányt készített a mesekönyvből 2007-ben. A hét példányból hatot olyan embereknek adott, akik kiemelkedő szerepet játszottak a sorozat létrejöttében, a hetediket jótékonysági célra elárverezték. A 2007-es aukción a várakozásokat 40-szeresen meghaladó összeget, 1,95 millió fontot fizettek a ritka kéziratért.

Kép: Sotheby’s