1978. január hatodikán hazatért a Szent Korona, a magyarság első számú ereklyéje – a közmédia csatornái ismeretterjesztő műsorokkal és dokumentumfilmekkel emlékeznek e jeles napra, továbbá az M3 retroadó Málnay Levente filmjeit vetíti a hétvégén, míg a Dunán a Mária Terézia életét bemutató kétrészes film lesz látható pénteken és szombaton.

MTI

Az ünnepi program pénteken 20.25-től kezdődik a Dunán a Mária Terézia című koprodukciós film első részével, mely filmtörténeti cseh-magyar-szlovák-osztrák összefogás útján jött létre. Példaértékű a koprodukció, mivel a négy ország még sosem készített közösen filmet, főleg nem ilyen nagy volumenű és költségvetésű alkotást. A szlovák, a cseh és az osztrák közmédia már levetítette a filmet, amely eddig mindenhol átlag felett teljesített a nézettséget tekintve. A Mária Terézia születésének 300. évfordulója alkalmából készített minisorozatot Miroslava Zlatníková forgatókönyve alapján az Egyesült Államokban élő, temesvári születésű Robert Dornhelm rendezte. A kétszer százperces alkotás Mária Terézia fiatal korától császárnővé koronázásán keresztül követi végig az uralkodó sorsát egészen magyar királynővé választásáig. A Cseh Televízió, az osztrák ORF, a szlovák RTVS, a német Beta Film, az MR Film, a Maya Production és az MTVA koprodukciójában megvalósult film címszerepét az osztrák Marie-Luise Stockinger alakítja. Mellette cseh, szlovák, osztrák és magyar színészek is szerepet kaptak, köztük Tenki Réka, Nagy Ervin, Rátóti Zoltán és Adorjáni Bálint.

Szombaton délben az M5 csatornán bemutatja a Mindenki Akadémiája – Pállfy Géza: A Szent Korona c. előadását. Pállfy Géza középkorász, a Lendület kutatócsoport vezetője, a téma szaktekintélye közérthetően, és élvezetesen stílusban enged betekintést a legendák és mítoszok övezte korona történetébe, körüljárva annak szimbolikáját és örökségét. 12.50-től A Duna Televízió Hagyaték című műsorában az Égi korona földi őreit, a koronaőrség munkáját mutatja be, majd délután 17.00-tól a Magyar ereklyék, szent jelképek – A Szent Korona c. műsort, illetve az azt követő A Szent Korona pokoljárása című dokumentumfilmet ajánljuk nézőink figyelmébe.

Szombat este 19.50-től a Duna World műsorán egy különleges tudományos-ismeretterjesztő filmet láthatnak nézőink. A Szent Korona és koronázási kincseink nyomában című alkotás a legfrissebb eredményekről, újdonságokról és kevésbé ismert részletekről ad számot, mindezt egy órába sűrítve. Az alkotók mind az öt magyar koronázóvárosba (Esztergom, Székesfehérvár, Pozsony, Sopron és Budapest), mindegyik koronázótemplom színhelyére és a Szent Korona legfontosabb őrzési helyeire, összesen közel húsz helyszínre kísérték el a szakértőket. A tudományos ismeretterjesztő filmben számos eddig ismeretlen koronázási kincsünk kerül első ízben alaposabb bemutatásra – például a legrégebbi koronás országzászló (1618), az első budai koronázás (1792) magyar királyi udvarmesteri pálcája vagy éppen egy elveszettnek hitt koronázási jelvény, az utolsó pozsonyi szertartáson (1830) használt koronázási cipellő. Emellett a nézők megismerkedhetnek a korona legkorábbi hiteles, részletes és színes ábrázolásának keletkezésével, Sopron elfeledett 17. századi koronázóvárosi múltjával, valamint a korona-kereszt elferdülésének legvalószínűbb okaival is.

Szombaton este fél kilenctől érkezik a Mária Terézia című film második része, a záró epizód után a közmédia nézői betekintést nyerhetnek a forgatás kulisszái mögé, 22.20-tól a Mária Terézia werkfilmet vetíti a Duna Televízió.

Az M3 csatorna Málnay Levente, Balázs Béla-díjas filmrendező munkásságából három filmet tűz műsorára a hétvégén. Elsőként szombaton 17.15-től Az aranyifjú c. magyar drámát, majd 18.45-től a Társasjátékok tévéfilmet láthatják a közmédia nézői. Vasárnapra is tartogat filmet a rendezőtől a csatorna, január hetedikén 21.50-től A tanítvány című film lesz látható az M3 műsorán.

Vezető kép: részlet a Mária Terézia című filmből, fotó: Julie Vrabelova