Világszerte eddig 229 rendezvény került be abba a hivatalos programba, amelyet a világhírű spanyol író, Miguel de Cervantes halálának 400. évfordulója alkalmából támogat a spanyol állam – közölte az emlékév programját jóváhagyó bizottság kedden Madridban, miután véglegesítette a márciusban kezdődő események listáját.

MTI

A tájékoztatás szerint a spanyol állam az évfordulós rendezvényeket összesen 4 millió euró (1,2 milliárd forint) értékben támogatja. Minden kulturális műfajban megidézik a Don Quijote szerzőjének alakját: színházi előadások, filmek, koncertek, irodalmi estek, kiállítások szólnak majd Cervantesről egészen 2017 júliusáig. Az évfordulós események sora március 2-án kezdődik a Miguel de Cervantes, élőből legendává című kiállítással a spanyol nemzeti könyvtárban Madridban, és amelynek megnyitóján várhatóan részt vesz a királyi pár is.

Április 23-án, Cervantes halálának hivatalos évfordulóján, amely Spanyolországban egyben a könyv napja is, folytatják azt az idén 20 éves hagyományt, hogy két napon át megszakítás nélkül olvasnak fel a Don Quijotéból. Aznap adják át a spanyol nyelvű irodalom legrangosabb elismerését, a Cervantes-díjat, a gálára ezúttal az eddigi győztesek is meghívást kaptak. A spanyol nemzeti balett színre viszi a Don Quijotét, a spanyolországi turné után Mexikóban és az Egyesült Államokban is bemutatják a darabot, amellyel New Yorkban a Lincoln Centerben vendégszerepelnek.

Spanyolország együttműködik az Egyesült Királysággal is, ahol William Shakespeare halálának 400 évfordulójára emlékeznek. A dél-európai országban két nemzetközi konferenciát is tartanak a két világhírű szerző munkásságáról.
A Cervantes Intézet a világ több mint nyolcvan városában, köztük Budapesten is működő oktatási és kulturális központjaiban szervez programokat a jubileum alkalmából.