Péntektől az amszterdami Rijksmuseumban látható az a két Rembrandt-festmény, amelyet a holland múzeum a párizsi Louvre-ral közösen vásárolt meg 160 millió euróért (50 milliárd forint) a Rothschild családtól, és amely elsőként a francia múzeum falán függött három hónapon át.

MTI

A Marten Soolmans amszterdami kereskedőt és felségét, Oopjen Coppitot ábrázoló, 1634-ben keletkezett képek csaknem négy évszázadon át magántulajdonban voltak, 1877 óta a Rothschild család francia ágáéban. A közmúzeumok általi megvásárlásukig és márciusi párizsi bemutatásukig mindössze egyetlen alkalommal láthatta őket a nyilvánosság, 1956-ban. A képeken ábrázolt pár az esküvője alkalmából rendelte meg a mestertől az egészalakos, nagyrészt fekete-fehér, több mint két méter magas kettős portrét, abban az időben ilyesmi csak a hercegek szokása volt.

A portrékat ez év elején egy bonyolult és példátlan ügylet keretében, közösen vásárolta meg a két világhírű múzeum. A képeket sosem választják el egymástól, először 5-5, majd 8-8 éven át lesznek láthatók hol a Louvre-ban, hol a Rijksmuseumban. Elsőként három hónapon át a Louvre-ban állították ki a festményeket. Amszterdamban október 2-ig lesznek láthatók, majd restaurálják őket, aztán 5 éven át ismét a Rijksmuseumban, majd ugyanennyi ideig a Louvre-ben lesznek kiállítva. “A két portré a korszak legnagyobb értékű alkotásai közé tartozik, kivételes munkák, Rembrandt életművének legendás darabjai” – értékelte a festményeket Sebastien Allard, a Louvre festészeti gyűjteményének igazgatója.

A Louvre részéről fizetett 80 millió euró a legnagyobb összeg, amelyet francia múzeum valaha műtárgyvásárlásra fordított. A francia Rothschild család 2013 tavaszán ajánlotta fel megvételre a Louvre-nak a Rembrandt-remekeket, ám a párizsi múzeum pénz híján az amszterdami Rijksmuseumhoz fordult segítségért. Már akkor úgy döntöttek, hogy az intézmények megfelezik a költségeket és együtt vásárolják meg a két portrét.