Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Végtelen számú technika létezik a tojás díszítésére a hagyományos, természetes zöldséghéjjal való festéstől a patkolt tojásokon át a rajzos megoldásokig. Összeszedtünk néhány gyors, egyszerű, de szokatlan tojásfestő módszert, melyeket kicsik és nagyok is élveznek, és a végeredmény is mutatós lesz. Ráadásul nem kell hozzájuk semmi extra, csak ételfesték, és néhány dolog, ami valószínű úgyis van a konyhában.

TIHANYI RITA – 061.hu

1. A tejszínhabos módszer

A legegyszerűbb, ha flakonos, kész tejszínhabot használunk, mert fontos a hab keménysége (borotvahabbal is működik). A főtt tojásokat először ecetbe áztatjuk, ettől szebbek lesznek a színek. A habot szétterítjük egy tálcán, különböző színű ételfestéket csöpögtetünk rá, majd fogpiszkálóval csíkokat húzunk bele, hogy márványos legyen. Beleforgatjuk a tojásokat, tíz percet állni hagyjuk, leöblítjük, és kész is.

2. Rizsrázás

Egy műanyag zacskóba vagy dobozba rizst szórunk, hozzáadunk pár csepp ételfestéket, majd összekeverjük egy kanállal. Mehet bele a főtt tojás, összerázzuk és forgatjuk, majd kivéve őket állni hagyjuk, amíg megszárad. Ha kevesebbet rázzuk, még adhatunk neki még egy kört egy másik színnel.

3. Olajos márványozás

Poharakba vizet töltünk, és ételfestéket adunk hozzá. A márványozáshoz kell egy alapszín – ez lehet a tojás színe is, vagy festett tojás. Ha az utóbbit választjuk, akkor pár percre beáztatjuk őket a festékbe, majd félretesszük száradni. Adunk egy evőkanál olajat a festékhez, megkeverjük, és újra beleforgatjuk a tojásokat (ha előfestettük őket, akkor másik színbe forgassuk, akár többe is egymás után). Félretesszük száradni. Az alapszín lehet akár a rizzsel festett tojás is, így érdekes mintákat kaphatunk.

4. Tojásfestés vulkánnal

Szódabikarbónát keverjünk össze ételfestékkel és néhány evőkanál vízzel, amíg festésre alkalmas állagot kapunk. Ecsettel fessünk mintát a tojásra, vagy csöpögtessük rá a festéket. Öntsük le ecettel, és igazi vulkán tör ki, ahogy a szódabikarbóna reakcióba lép az ecettel. Ha nem megfelelő még a minta, fessünk még rá, majd hagyjuk a tojásokat megszáradni.

5. Papírtörlővel

Becsomagoljuk egy papírtörlőbe a főtt tojást, egy gumival megcsomózzuk a tetején. Ételfestéket csöpögtetünk rá, majd megfújjuk spriccelős üvegbe töltött vízzel. Állni hagyjuk, majd kicsomagoljuk a tojásokat, és megvárjuk, amíg megszáradnak.

+1. Tetovált tojás

Miért ne? Ideiglenes, vizes szivaccsal felvihető tetoválással is díszíthetünk tojást. Próbáljuk minél pontosabb körbevágni a mintát, hogy könnyebb legyen felvinni. Figyeljünk arra, hogy ne legyen túl nagy, és tudja követni a tojás görbületét. A lehetőségek tárháza végtelen – biztos van nyuszis tetkó is a papírboltban.

Fotó: blog.hobbycraft.co.uk


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •