Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ha május első hétvégéje, akkor minden fővárosi tudja, hogy itt van Óbuda Napja, amely számos izgalmas programot, koncertet, kiállítást és finom falatot jelent a kerület több pontján. Portálunk most összeszedte azt az 5+1 ingyenes megmozdulást, amely a hónap első hétvégéjére teljes élményt biztosít.

061.hu-összeállítás

1. Csík zenekar vendég: Kiss Tibi /Quimby/ 05. 03. PÉNTEK, 20:30, FŐ TÉR

A Csík zenekar Kossuth-díjas magyar népzenei együttes, 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az Óbuda napi koncerten a zenekar vendége Kiss Tibi a Quimby énekese.

2. Deák Bill Gyula- 05. 04. SZOMBAT 18:30 BÉKÁSMEGYER, CSOBÁNKA TÉR

Artisjus-díjas magyar blues-énekes. Gyakran „a magyar blueskirály” jelzővel illetik, de Bill Kapitánynak vagy egyszerűen csak Billnek szólítják. 1984-ben a Budapest Sportcsarnokban Chuck Berryvel közösen lépett fel.

3. Az Óbudai Danubia Zenekar koncertje  KOBUCI KERT 05. 04. SZOMBAT 14.30 

Az Óbudai Danubia Zenekar / Danubia Orchestra Óbuda egyik kiemelt vendége az Óbuda Napja eseménynek, és egyben a kerület életében is fontos szerepet játszik. Az ÓDZ-t Héja Domonkos alapította 1993-ban muzsikus barátaival. Ekkor még többségük, ideértve a karmestert is, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola növendéke volt. A tudatos és aprólékos szakmai műhelymunka, valamint a rendszeres koncertezés eredményeképpen az együttes néhány év alatt a magyar zenei élet elismert szereplőjévé vált. Az együttes 2001-ben elnyerte és három évig viselhette a megtisztelő Nemzeti Ifjúsági Zenekar címet. Az elkövetkezeő években a legkiválóbb magyar karmesterek mellett egyre több külföldi dirigens is a zenekar vendége volt, többek között Kobayasi Ken-Ichiro, Jurij Szimonov, José Cura, Rico Saccani vagy Sir Neville Marriner. A zenekar életének fontos fordulópontja volt 2013, amikor Hámori Máté átvette a művészeti vezetést, és új arculatot és stratégiát adott az együttesnek. Elindult a zenekar ifjúsági programja, koncertjeik száma megemelkedett, és az együttes szakmai megítélése is jelentősen javult.

4. Szent Flórián kultusza Pest-Budán 05. 03. PÉNTEK KISCELLI MÚZEUM 16.30

A budai Szent Flórián kápolna egykori kincsei a Budapesti Történeti Múzeum – Kiscelli Múzeum gyűjteményébe kerültek, melynek két szobrát a közelmúltban restaurálták. A tárlatvezetésen ezekről a szobrokról és Szent Flóriánhoz kötődő más emlékekről mesél Dr. Farbaky Péter művészettörténész. (Óbudai állandó lakcímmel rendelkező résztvevőknek ingyenes. A megváltott belépőjegy érvényes a múzeum összes kiállítására.)

5. Utcaszínház és vásári mutatványosok a piacon a Rómain 05. 04. SZOMBAT

A piac születésnapja után rögtön Óbuda napjához csatlakoznak a szervezők. A szervezők igazi vásári hangulatot teremtene, egy utcaszínház társulat varázsolja ela közönséget. Lesz medvetáncoltatás, lovasbemutató rekordkísérlettel, diafilmszínház a gyerekeknek. (Az előadások óriásbábokkal zajlanak, élő állatok nem lesznek.) A piac 8.00-tól vár mindenkit, a vásári mutatványok 9.30-tól kezdődnek. A Diafilmszínház 10.30-tól nyitja meg kapuit. Egész délelőtt finomabbnál finomabb portékákat kóstolhatunk, vásárolhatunk a termelőktől, de lesz sült kolbász, hurka, és szürkemarha hamburger. 

+1 Irie Maffia 05. 04. SZOMBAT Fő tér 21:00

Az Irie Maffia 2005-ben alakult magyar együttes. Zenei stílusát főleg a reggae és a dancehall műfajok határozzák meg, ezt hiphop, funk és rock elemekkel ötvözik.  A magyar MTV 2008 tavaszán mutatta be első klipjüket, amit a ‘Hands In The Air’ című számra készítettek.  Később a ‘Wake Up’ című számukkal, 2017 őszén országos, újraélesztést oktató kampányra indultak Magyarország gimnáziumaiba az Országos Mentőszolgálat közreműködésével. (Érdekesség, hogy a dal BPM-je épp megegyezik a szakszerű újraélesztés tempójával.)

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •