Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról szóló rendhagyó történelemórákkal várja a közönséget a Terror Háza a múzeumok éjszakáján, szombaton.

MTI

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről, a harcokat megörökítő fotósokról, valamint a forradalom leverését követő megtorlásról szóló előadásokat hallgathatnak meg a látogatók. Szabó Ákos Megtorlás 1956 – Hőseink címmel az önfeláldozó “pesti srácok” legismertebb alakjait, 1956-os szerepüket és tragikus élettörténetüket mutatja be előadásában, Balogh Gábor Szabadságharcosok népe címmel pedig arról beszél, hogyan jutott el a magyar társadalom 1956-ban a fegyveres felkelésig.

Markó György Megtorlás – Hajsza a felkelők után címmel a második szovjet katonai beavatkozást követően megindult, felkelők utáni hajszáról beszél, B. Varga Judit pedig Az Emlékév képei – A forradalom fotókrónikája címmel a forradalom hőseit megörökítő fotósokról és fotókról tart előadást. Végül Békés Márton, a legfiatalabb hőst, Mansfeld Pétert mutatja be.

A kiállítótérben az éjszaka műtárgya Gömbös László szobrászművész Smasszernő című bronz kisplasztikája lesz, amelyet szombaton állítanak ki először az épületben. Gömbös László kisplasztikája 1963-ban készült. A művészt édesapjával együtt 1944-ben az utcán fogták el és vitték több ezer sorstársával együtt rabszolgamunkára a Szovjetunióba. A 18 éves fiú a székesfehérvári gyűjtőtáborból a temesvári elosztóba került, onnan Azerbajdzsánba, ahol a bakui olajmezők új iparvárosát, Szumgaitot építette. Gömbös László 1948 őszén térhetett haza a malenkij robotból. Alkotását a Gulág-táborban tapasztaltak ihlették. A groteszk figura megeleveníti a kommunista diktatúra társadalmi és egyéni torzulásait.

Gömbös László több tucat köztéri szobra és domborműve látható országszerte, az Anya gyermekével című alkotását a Magyar Nemzeti Galéria őrzi.

Fotó: www.szeretgom.hu