Zöldebb lesz a Városliget: az egykori Hungexpo területén 2018-ra felépül a főváros egyik legkörnyezettudatosabb épülete, 5 százalékkal csökken a lebetonozott területek aránya, és megszűnik az 50 ezer négyzetméteres Dózsa Györgyi úti parkoló is. Az átfogó parkrehabilitáció szükségessé teszi a beteg és balesetveszélyes fák eltávolítását, de a kivágott példányok pótlásával és az ökológiai hotspotok kialakításával jelentősen növekedni fog a liget biológiai értéke.

061.hu

A Főkert felmérése szerint a városligeti fák nyolcvanöt százaléka ápolásra szorul, tizenkét százaléka pedig egyenesen balesetveszélyes. A volt Hungexpo területén például 19 fát szükséges növényegészségügyi vagy kertészeti okok miatt kivágni, de a parkrészen található tuskók és a kiszáradt koronájú, elpusztult faegyedek eltávolítása is indokolt. Az építési munkálatok 15 egészséges fát érintenek, közülük minden megmenthető példány – szám szerint 5 fa – pár napon belül, március 21-22. között átültetésre kerül. A kivágott fákat többszörösen pótolják.

A parkrehabilitáció nyomán 2018-ig 60%-ról 65%-ra emelkedik a zöldfelületek aránya, egészségesebb lesz a faállomány, és jelentősen növekedni fog a Városliget biológiai értéke is. A fejlesztés már nagyon váratott magára: egy átfogó ökológiai felmérés kimutatta, hogy a közpark szegényes élővilága igencsak magán viseli a több évtizedes gondozatlanság nyomait. A megújuló ligetben ún. ökológiai hotspotokat is kialakítanak: összesen mintegy 5000 négyzetméternyi cserjés vadfolt létesül, természetes élőhelyet biztosítva az itt élő állatoknak.

„A tájépítészeti pályázat eredményhirdetése után részletesen is bemutatjuk a terveket, de annyit már előre elárulhatok, hogy a lebetonozott felületek arányát 5 százalékkal csökkentjük, és a kivágott fákat 150%-os arányban pótoljuk. A zöld fejlesztések közül szeretném kiemelni, hogy a Magyar Zene Háza fűtési-hűtési rendszere teljes mértékben megújuló energiaforrásokra épül, az elzárt Hungexpo-rész megnyitásával pedig csaknem 7000 négyzetméter zöldfelülettel gyarapodik a Városliget” – mondta Gábos Anna, a Városliget Zrt. kommunikációs igazgatója, aki szerint a projekt egyik legfontosabb célja, hogy a liget újra egészséges és lélegző városrész legyen, amire minden budapesti joggal büszke lehet.

 A Liget Budapest projekt keretében megszűnik az 50 ezer négyzetméteres Dózsa György úti parkoló: a betonrengeteg helyén új parkrész és ökológiailag fenntartható mélygarázs épül.