Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 297
 •  
  297
  Shares

Ti ilyen popzenét játszotok, ha jól tudom…” – hangzott el egy prímástól, aki próbálta elhelyezni a Kerekes Bandet a műfaji nagytérképen. Erre Fehér Viktor, a zenekar dobosa azt felelte: a népzenéhez képest popzene, de a Halott Pénzhez képest rétegzene. Nehéz belőni, de a legtalálóbbak a maguk által alkotott ethno funk, csángó boogie, vagy stadion folk megnevezések, és hogy mit jelent ez? Például azt, hogy az AC/DC brácsán, a Daft Punk dudaszintetizátorhoz kötött vokóderen, a Foo Fighters meg furulyán és gardonon hangzik fel. Félreértés ne essék, a srácok nem csak feldolgozásokat játszanak, de legutóbbi, ebben a szellemben készült ReWind című albumuk tényleg nagyot ütős lett. Szóval aki szeretne újragondolt, dögös folkköntösbe csavart slágereket hallani, valamint bejárni a banda fülledt hangulatú moldvai, gyimesi táncházaktól a világzenei nagyszínpadokig vezető útját, mindenképpen menjen el július 4-én este az óbudai Kobuci kertbe.

MM – 061.hu

Ott a helyed:

Mert kilenc sorlemezük közül három aranylemez, egy platinalemez lett, kettő pedig elnyerte a Fonogram-díjat. Pimasz című bemutatkozó lemezüket az angol Songlines magazine 2005 legjobb lemezei közé választotta, ez nem lehet véletlen.

– Mert a kezdetektől kísérletező ötösfogat hangzása legalább annyira ered a rockzenéből, mint a hagyományos pásztorzenéből. A furulyahangzás spektrumát kitágító Fehér Zsombor nemcsak a gyimesi népzenét, hanem Jimi Hendrix gitárhangzását is hosszasan tanulmányozta, hogy egy olyan sajátos pszichedelikus, riffes játékot fejlesszen ki, ami a zenekar egyedi soundját adja.

– Mert a táncházas közönség is megőrül érte. Egy része legalábbis. Mint azt Fehér Viktor, a zenekar dobosa a 061.hu-nak korábban elmondta: „Az egyik táncdallamot már halálra untuk, úgyhogy Jimi Hendrix Gypsy Eyes című dalával helyettesítettük. A táncházas közönség megőrült érte. Akkor éreztük meg, milyen jótékony hatásai vannak, ha egy zenekar új hangulatokat tud becsempészni egy koncertbe. Azóta nagyjából 40-50 feldolgozást készítettünk. Volt, amit egyetlen egyszer adtunk elő, volt, ami beépült a koncertrepertoárba. Olyan ez, mint egy jó vadhúshoz meginni egy pohár Kadarkát. Segíti az emésztést.”

Mert olyan művészekkel dolgoztak együtt, mint Deák Bill Gyula, Ferenczi György, Nagy Feró, vagy Waszlavik Gazember László.


– Mert
Jimi Hendrix-et, Prodigyt, Daft Punk-ot, Foo Fighterst, AC/DC-t, The Beatlest, vagy Faithlesst egész biztos, hogy nem hallottál még ilyen feldolgozásban.

Mert úgy is ütősek a dalaik, hogy többségük instrumentális, ének nélküli. “Ez abból jött, hogy moldvai és gyimesi táncházakat csináltunk évekig, ezeknek a zenéknek a többsége pedig szöveg nélküli. Emiatt annyira nem hiányzott az ének, illetve az se mellékes szempont, hogy Zsombornak általában tele van a szája furulyával, a kettő pedig nehezen megy együtt” – fogalmazott korábban Fehér Viktor.

Mert filmzenében is jók. Az Argo 2-be 19 Kerekes Band-dal került, sőt, Fehér Zsombor lett a film zenei szerkesztője is. Egy korábbi interjúban azt mondta, hatalmas öröm volt számukra, hogy meglátták a rock ‘n’ rollt a zenéjükben, ami tényleg benne is van a hangszereikben.

A kétszeres Fonogram-díjas Kerekes Band egy magyar népzenei alapokat funk, dzsessz, rock és elektronikus műfaji elemekkel ötvöző magyar zenekar, az ethno funk képviselője. A zenekar 1995-ben alakult Egerben. A kezdeti éveket az autentikus népzene gyűjtésével, tanulásával töltötték, és közel tíz évig tartottak táncházakat országszerte. Ezekből az időkből valók a moldvai és gyimesi népzenét tartalmazó lemezek (Hungarian Folk Music from Gyimes and MoldvaFütyül a masina.) 2006-ban jelent meg első albumuk Kerekes Band néven, amely már az autentikus népzenétől eltávolodva önálló szerzeményeket tartalmaz. Európa szinte valamennyi országában játszottak, az itthoni fesztiválokon pedig szinte állandó fellépők. A zenekar ismertségét tovább emelte a szintén aranylemezes What The Folk?! album, mely meghozta a Kerekes Band számára az első Fonogram-díjat és az első rádiós slágert, a Mr. Hungaryt, amely hetekig vezette az MR2 slágerlistáját. A második Fonogram-díjat a Folklore Man kapta, hogy aztán egy élő koncertlemezzel is jelentkezzenek Live at A38 címmel. Fehér Zsombor, a zenekar vezetője megkapta a Népművészet Ifjú Mestere állami kitüntetést; 2008-ban az Oktatási és Kulturális Minisztérium a Kerekes Bandet választotta Magyarország kulturális nagykövetévé, majd a zenekar megyei Príma-díjat szerzett.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 297
 •  
  297
  Shares