Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1
 •  
  1
  Share

Új műtárgyakat állítottak ki  a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumban A királyi palota – a kultúra vára: a Budavári Palota története 1868-tól napjainkig című állandó kiállításában.

061.hu

Jankovits Gyula (1865 – 1932) Libatolvaj című szobrát a bécsi Képzőművészeti Akadémia hallgatójaként állította ki a budapesti Műcsarnok karácsonyi kiállításán 1891-ben, ahol a király a művet megvásárolta. 1896 októberében a budai királyi palota várkapitánya, Ybl Lajos javasolta, hogy a gipszmintát faragják ki márványból, s állítsák ki a krisztinavárosi szárnyban. Jankovitsot 1896 decemberében megbízták, hogy mintázzon a szoborhoz talapzatot, majd a gipszmintákat Carrarában, a Paolo Triscornia cég faragta ki márványból 5600 forintért. Az elkészült márványszobrot a művész Carrarában 1898 őszén jóváhagyta, a szobrot pedig először a krisztinavárosi szárny díszlépcsőházának első emeleti pihenőjében állították fel.

Itt állt 1911-ig, amikor helyére Stróbl Alajos Iustitia-szobra került, a Libatolvajt pedig az északi szárnyban, az előcsarnokban helyezték el. A második világháború alatt a szobor erősen megsérült: a fiú feje és egyik lábszára, valamint a két liba feje és lábai letörtek és eltűntek. A szobor hosszú évekig a Szent György téri kőanyag-depóban volt, majd a Budapest Galéria Lajos utcai épületének kertjébe került. A mű restaurálását a Magyar Képzőművészeti Egyetem szoborrestaurátor tanszékén Agárdi Fanni végezte Káldi Richárd és Szemerey-Kiss Balázs vezetésével 2014-2015-ben.

BTM_Libatolvaj__HauszmannAlajos_foto_TihanyiBence_BakosAgnes

E szoborral szemközt látható a Hauszmann Alajos nemrég előkerült szobra, amelyet a Paolo Triscornia di Ferdinando cég faragott Carrarában, 1905-1910-ben. A Paolo Triscornia (1757-1833) szobrász alapította Paolo Triscornia di Ferdinando cég Carrarában bérelt márványbányát és márványforgalmazással, valamint szobrászati munkákkal foglalkozott. A budai királyi palota számos carrarai márványból faragott szobrát e cég szállította.

A bevett metódus szerint a magyar szobrász gipsz- vagy agyagmintáját Carrarába szállították, ahol a Triscornia cég kifaragta a művet márványból, majd a művész leutazott a cég telepére, és a helyszínen hagyta jóvá a kész művet, amely alapján átutalták a munka árát. Hauszmann Alajos számos művet rendelt a Triscornia cégtől, amely hálából, valószínűleg 1905-1910 között, elkészítette az építész mellszobrát. A büszt hátuljára aranyozott betűkkel vésték, hogy „In segno di Rispetto, Paolo Triscornia di F.do”, azaz „Tisztelete jeléül, Paolo Triscornia di F.o.”

A Budapesti Történeti Múzeum és a Magyar Képzőművészeti Egyetem együttműködésében az egykori királyi palota tróntermének leválasztott falképe és a Fővárosi Képtár barokk festményei is restaurálásra kerültek.

Fotó: Tihanyi Bence, Bakos Ágnes

 


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 1
 •  
  1
  Share