Háromnapos rajzfilm- és képregény-fesztivál kezdődik Brüsszelben, ahol 777 oldalas különkiadással ünneplik a belga Tintin 70. születésnapját.

MTI

A belga főváros királyi palotájának kertjében, számos parkjában, kulturális intézetében és filmszínházaiban elevenednek meg péntektől vasárnap estig a rajzolt figurák történetei, köztük idén kiemelt helyen a belga Georges Remi rajzoló – művésznevén Hergé – világszerte ismert figurája, a kalandos életű Tintin karaktere. A képregény- és rajzfilmsorozat töretlen sikerét mutatja, hogy történeteit összegyűjtve magazinként is kiadták, mozifilmre, rádiójátékra, televízióra és színpadra is adaptálták, valamint több mint 50 nyelvre fordították le. Kötetei több mint 200 millió példányban keltek el világszerte.

A Tintin magazin Belgium egyik legnépszerűbb képregényújságává vált, Hergé mellett szerzői között szerepelt az Asterixszel világhírűvé vált francia René Goscinny, az olasz származású francia Albert Uderzo, valamint a Forma 1-es autóversenyző, Michel Vaillant figuráját megteremtő Jean Graton. Kiadója, a Le Lombard kettős évfordulót ünnepel a hétvégén. A Tintin kiadásakor létrejött vállalat legnagyobb sikerét épp ez a képregény hozta meg, fennmaradását is részben neki köszönhetik. A hetedik alkalommal megrendezett rajzfilm- és képregényfesztivál díszvendége Kanada Québec tartománya, amely 300 új kiadású képregénnyel, filmvetítéssel, kiállítással, workshopokkal és rajzversenyekkel mutatkozik be.

A fesztivál immár hagyományos programja a Tintin Rally, ahol idén 80 olyan veterán autó vonul fel, melyek rajzolt modelljei a Tintin magazin 1946 és 1988 között megjelent számaiban tűntek fel. A Brüsszeltől délkeletre található, Louvain-la-Neuve-i Hergé Múzeum érintésével felvonuló autók mintegy 100 kilométer megtétele után érkeznek a királyi palota kertjének bejáratához, ahol a népszerű képregény- és rajzfilmkarakterek több tízméteres, héliummal töltött léggömbfigurái lebegnek majd a belga főváros felett. 

Magyarország több magyar képregénnyel képviselteti magát Brüsszelben. A klasszikus, múlt század elején született művészek közül Korcsmáros Pál Rejtő Jenő műveit megjelenítő angol és francia nyelvű képregénye, valamint Zórád Ernő műveiből, a Hungarian Classic Comics sorozatban megjelent válogatás vásárolható meg.

A kortárs magyar képregényalkotók munkáiból Gulash címmel látható és olvasható válogatott összeállítást, valamint Somogyi György és Dobó István szövegére, Szebeli Szabolcs rajzaival az Afrika-felfedező, vadász és zoológus, Kittenberger Kálmán kalandos életét feldolgozó angol nyelvű kiadvány látható. Az alternatív rajzolók csoportja művészeinek alkotásai közül Baranyai András magyar és francia nyelvű humoros, képes szótára mellett meséket bemutató, szöveg nélküli illusztrációja és Kárpáti Tibor Valentine true love story címmel megjelent angol nyelvű képregénye szerepel. 

A magyar standnak is helyet adó Európai Unió Nemzeti Kulturális Intézeteinek Szövetsége (EUNIC) sátrában a magyar művészek képregényimprovizációs workshopot tartanak minden korosztálynak. A látogatók a magyar alkotók munkáiból összeállított kiállítást tekinthetnek meg és képregényt is rögtönözhetnek a rajzolókkal.

Kép: knowyourmeme.com