Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Ma ünnepli 75. születésnapját Chubby Checker, a világméretű táncőrület, a tviszt elindítója. A mindig vidám, fülig érő szájjal mosolygó amerikai énekes 1960-ban robbant be a köztudatba, s a túl a hetedik ikszen is rendületlenül koncertezik.

MTI

 Ernest Evans néven született Dél-Karolina állam egyik poros városkájában, egy dohánytermesztő farmer fiaként. Philadelphiában nőtt fel, az énekesi karrierről álmodozó fekete bőrű kisfiú első produkcióit osztálytársainak adta elő. Középiskolásként valamennyire zongorázni is megtanult, de erre kevés ideje maradt, mert az órák után dolgoznia kellett. Volt cipőtisztító, fagyiárus és hentessegéd, termete miatt ragadt rá a chubby (dundi) becenév.

Mindig énekelt, bolondozott, a kor sztárjait parodizálta utcai zenészként és a boltban is, ahol egy idő után már a vevők szórakoztatása lett a fő feladata. Muzikális főnöke befizette egy “csináld magad” lemezfelvételre, ezen a Jingle Bells című dalocskát adta elő Elvis, Fats Domino, Jerry Lee Lewis és mások stílusában, Chubby Checker művésznéven. A korong annyira megtetszett a kor egyik legbefolyásosabb tévés műsorvezetőjének, Dick Clarknak, hogy ezt adta barátainak karácsonyi ajándékul. A barátok között lemezkiadók is voltak, így a tinédzser előadó 1959-ben immár komoly stúdióban készíthette el első kislemezét The Class címmel.

A Cameo Parkway kiadó második kislemezére a The Twist című dalt ajánlotta neki: ezt eredetileg Hank Ballard énekelte, de csak mérsékelt sikert aratott vele. A számot a fiatal énekes, az átgyúrt, jóval populárisabb változat és a hozzá kitalált tánc új életre keltette, de csak a kislemez B oldalára került fel. Amikor azonban Checker bemutatta a helyi televízió műsorában, lenyűgözte a közönséget, s néhány hét múlva Amerikában már mindenki tvisztelt vagy legalábbis szeretett volna. 

A nóta 1960 őszén vezette a slágerlistát, majd 1962-ben újra visszatért az élre, sem addig, sem azóta nem volt példa arra, hogy ugyanaz a kislemez több év különbséggel legyen első. Később is számos feldolgozása készült, a Fat Boys-féle változat, amelynek vokáljába Checker is beszállt, 1988-ban a 14. helyig kapaszkodott a listán. A The Twist 2012-ben az amerikai nemzeti zenei örökség része lett, a Billboard magazin 2014-ben a hatvanas évek legnagyobb slágerének nyilvánította.

A világot elárasztották a dalok, amelyek címe a siker garanciájának számító twist szót tartalmazta. (Idehaza némi fáziskéséssel, a nyolcvanas években a Hungária együttes indított kisebbfajta tviszt-őrületet.) Chubby Checker is újabb és újabb slágerekkel és ezekhez igazított, a tvisztre hajazó táncokkal rukkolt elő. Ilyen volt a The Fly, a Pony Time, a The Hucklebuck, a lécet legmélyebbre a Limbo Rock című dalában helyezte. A tviszt-őrület aztán amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan el is múlt, vélhetőleg azért, mert alapjában véve csacska és egyhangú volt a később rágógumi-zenének elnevezett műfaj korai előfutára.

Chubbynak azonban nem volt oka a panaszra. Filmekben szerepelhetett, 1966-ig 32 dala került fel a listákra, s a mai napig rekordot tart azzal, hogy volt olyan pillanat, amikor a Top 12-ben öt albuma szerepelt egyszerre. Mindezek tetejébe húszévesen milliomos volt, és az 1962-es világszépét vette feleségül. Lemezei ma is szép számban fogynak, a nosztalgiahullám rendszeres időközönként a felszínre dobja, 1990-ben például az Oreo cég történetének egyik legsikeresebb reklámjában tvisztelve ajánlotta a nagyérdemű figyelmébe az édességet. Talán csak egy dolog nem adatott meg neki, bár mindenki szerint rászolgált volna: máig nem került be a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

Fotó: tobincenter.org

 


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •