Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 77
 •  
  77
  Shares

Bujtor István színész, rendező, színigazgató, filmrendező, producer, forgatókönyvíró 76 éve, 1942. május 5-én született

MTI

A neves vendéglátó Gundel-famíliából származott, testvére a zenész Frenreisz Károly, féltestvére a színészkirály Latinovits Zoltán. Az orvosi egyetemre nem vették fel, ezután volt segédmunkás, pincér, majd a közgazdasági egyetemen külkereskedő diplomát szerzett. Másodéves egyetemistaként kapta első filmszerepét a Karambol című filmben, ezután használta a Bujtor István nevet anyai nagyanyja után. Színészként játszott Győrben, a József Attila Színházban, Pécsett, a Vígszínházban, Székesfehérvárott, 2007-től haláláig a veszprémi Petőfi Színház vezetője volt. Számos nagysikerű filmben szerepelt, egyebek között Verne Sándor Mátyás című regényének filmváltozatában.

Ő szinkronizálta Bud Spencer filmjeit is, alkati hasonlóságuk adta az ötletet a rendőrnyomozó Ötvös Csöpi alakjához, akit A pogány Madonna, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a zsaruvér, csigavér című filmekben keltett életre. A “bunyós” filmsorozat igazi magyar specialitás volt, amelyben a háttérbe tolt, ám szakmailag nélkülözhetetlen Ötvös Csöpi nem csak a bűnözőkkel, hanem mindenre alkalmatlan, de folyton kitüntetett főnökével is meg kellett küzdjön. A hatalmas közönségsikert arató filmeket a második résztől Bujtor már rendezte is, a költségekre – Magyarországon az elsők között – cégével szponzoroktól “kalapozta össze” a pénzt. A filmek helyszíne nem véletlenül volt a Balaton és környéke, így csempészte be kedvenc hobbiját, a vitorlázást, amit nem is akárhogy űzött, többszörös magyar bajnoknak mondhatta magát. Bujtor fiatalon kosárlabdázott is, az ifi válogatott tagja volt és teniszezett is.

Az 1990-es évektől jobbára a stúdióvezetéssel foglalkozott, mert – mint mondta – jobban tetszik neki a csapatszervezés és a kormányosság – nem csak a vitorláson. Bujtor István 2009. szeptember 25-én hunyt el, ma nevét viseli a Tihanyi Szabadtéri Színpad, a veszprémi színházban minden évben Bujtor-emlékgyűrűt adnak át.


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 77
 •  
  77
  Shares