Fennállásának 80. évfordulóját ünnepeli 2018-ban a Margitszigeti Szabadtéri Színpad: a jubileumi évadban Ajándék Budapestnek mottóval ingyenes közösségi eseményekkel és szuperprodukciókkal várják a közönséget. A repertoáron a tradicionális operák és a klasszikus műfajok mellett színház, klasszikus- és könnyűzene, balett, képzőművészet is szerepel.

MTI

A most 80 éves létesítmény nemzetközi viszonylatban is a komolyzene és a zenés színház rangos helyszíneként működik. A nívós repertoár belföldről és külföldről egyaránt látogatókat vonz a fővárosba, amelynek vezetése elkötelezett a Margitsziget további fejlesztésében. A 2017-es évad programja több mint százezer nézőt vonzott, amely az elmúlt évhez képest 20 százalékos növekedést jelent. A Budapesti Nyári Fesztivál 2018-as évadára közösségi eseményekkel és kivételes szuperprodukciókkal készülnek, nemcsak a színpadokon, hanem a főváros különböző pontjain is. Az Antenna Hungáriával közös kezdeményezés keretében livestream szolgáltatás indul, kivetítőkön keresztül a város egyes szabad- és közösségi terein élőben követhetik a nézők a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadok bizonyos előadásait, koncertjeit. A videóközvetítések mobiltelefonon, tableten és laptopon is elérhetővé válnak.

Az ünnepi évad közösségi eseményeit 2018. június 9-én Mezítláb a réten címmel, Alexander Rybak hegedűművész, énekes és zeneszerző fellépésével ingyenes koncert nyitja a Margitszigeti nagyréten. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara koncertjén egy “keringőzés világrekordjának” felállítására is kísérletet tesznek. A Köss ki nálunk! címmel meghirdetett programsorozat keretében különleges közösségi tér, füvesített és fákkal betelepített uszály, az Akusztik Beach is megnyílik a Duna-parton, a színház kikötőjében a MAHART PassNave és a Főkert Nonprofit Zrt. közreműködésével. Az új helyszínen esténként gyertyafény mellett tartanak koncerteket.

A jubileumi évad hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar nyitókoncertjével indul, Hamar Zsolt vezényletével Carl Orff Carmina Buranájának dallamai hallhatók. A Magyar Állami Operaházzal közös bemutatóként Anger Ferenc rendezésében Richard Strauss Salome című egyfelvonásos operája látható, Rost Andrea, Komlósi Ildikó, Gerhard Siegel főszereplésével. A tervek szerint az előadást ezután Jordániában is bemutatják. A Budapesti Nyári Fesztivál vendége lesz Jeff Mills, a DJ az Óbudai Danubia Zenekarral ad koncertet, Christophe Mangou vezényletével. A közönség láthatja A nagy Gatsby című balettshow-t, Erwin Schrott basszbariton és a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara pedig operagálán lép fel. Kálmán Imre Cirkuszhercegnő című operettjét Szabó Máté állítja színpadra.

A Szabad Tér Színház számos akcióval készül: a bejelentett előadások bizonyos napokon és időszakokban véletlenszerű sorrendben kerülnek fel a honlapra, a jegyértékesítés első két órájában pedig ötven százalék kedvezménnyel lehet jegyet váltani a szuperprodukciókra, továbbá ajándéksorsolásokat is tartanak.

fotó:budapest.hu