Az Ételt az Életért Program idén is karácsonyi ételosztást rendezett az óbudai nélkülözők számára. Az önkormányzat többek között a kerületi Családsegítőn keresztül kiosztott 400 fenyőfával tette szebbé az ünnepeket.

061.hu

Karácsony… a segítő emberi szívek lázban égve várják, hogy embertársaik életébe egy kis örömöt csempésszenek. A Krisna-hívők humanitárius programjának munkatársai idén 7. alkalommal rendezték meg nagyszabású karácsonyi ételosztásukat a Flórián téren, melynek során melegétel és 25 különféle tartós élelmiszer, zöldség és friss gyümölcsök kerültek kiosztásra a helyi családsegítő által delegált 800 kerületi, ellátott család számára. Az ételosztásba minden évben III. kerületi civil szervezetek is bekapcsolódnak. Az Összefogás Óbudáért Egyesület idén szaloncukorral egészítette ki a csomagokat.

A Krisna-hívők segélyprogramjának kezdetei 2008-ig nyúlnak vissza. Az elképzelésük az volt, hogy Óbudán napi rendszerességgel tudjanak fő profiljukhoz hűen melegételt osztani a kerületi rászorulók részére, felelősséget vállalva ezzel a helyi szociális ellátásában. Terveik értő szívekre és cselekvő szándékra találtak és 2009-ben az önkormányzat támogatásával és a családsegítő együttműködésével útjára indult szegényélelmezési programjuk. Kezdetben csak szombatonként és összesen 300 fő részesült ebben a támogatásban, akik közül sokaknak az egyetlen lehetőségük a napi egyszeri meleg étkezésre a Krisna-hívők népkonyhája volt.

2010-től a Krisna-tudatúak felajánlásának köszönhetően heti 5 napra bővült az osztások gyakorisága, majd 2011-től naponta már több mint 400 adag étel kiszolgálását is vállalták a kerület két pontján. 2012-től Bús Balázs polgármester kérésére, figyelembe véve az ellátottak utazási lehetőségeit és a létszámnövekedést, a továbbiakban már heti 5 napon át, mindkét helyszínen (Békásmegyeren és Kaszásdűlőn) párhuzamosan folyt az ételosztás, így azóta napi 600 adag ebéddel támogatják Óbuda rászoruló lakosságát. A résztvevők zömét az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ által gondozott családok alkotják. A rászorulók a vegetáriánus ebéd mellé kenyeret, joghurtot és gyümölcsöt is kapnak, így egy valóban kiadós, egészséges, gazdag és tápláló menüvel látják el a családok minden tagját. 2015-ben összesen több mint 100 ezer adag meleg étel került kiosztásra a kerületben.

Ugyanezen a napon örvendeztette meg az önkormányzat a leginkább rászoruló családokat egy-egy fenyőfával. Már a tavalyi év végén 400 db fenyőfa megvásárlásával igyekezett az önkormányzat enyhíteni a családok ünnepek körüli kiadásain. Az idei akcióban szintén 400 darab fát osztottak szét, összesen 647.700,- Ft értékben. A fenyőfák kiosztását az Óbudai Családi Tanácsadó és Gyermekvédelmi Központ végezte regisztrált ellátottjai között. Az ünnepekig további 18 darab feldíszített karácsonyfa is gazdára talál, melyeket az Óbudai Kulturális Központ szállít ki házhoz.

Az ételosztás kiegészítője a helyi családsegítő intézmény mindennapos munkájának, hiszen az intézet által nyújtott támogatások és családsegítő szolgáltatások ezzel együtt egy olyan komplex ellátást biztosítanak, mely által csökkenthető, sok esetben kizárható az életminőség további romlásának veszélye. A karácsonyi támogatások pedig mindamellett, hogy segítenek a gondok enyhítésében, melegséget és gondoskodást visznek a nélkülöző családok otthonába.

Fotó: Sánta Balázs