82 új fával, 220 m2 cserje- és 40 m2 évelőfelülettel újult meg a Podmaniczky tér. A közösségi és közúti közlekedés átszervezésével, egyedi tájépítészeti megoldásokkal és utcabútorokkal, magas minőségű természetes lapkő burkolat kihelyezésével éledt újjá a csomópont. A januárban megkezdődött kivitelezési munkálatok lezárultak, jelenleg már a műszaki átadás-átvételi eljárás zajlik, ami várhatóan október 20-ig befejeződik. Kisebb munkálatok mellett, a tér a gyalogosok számára zavartalanul használható.

061.hu

Az eseményen Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester elmondta: Az átalakítás célja az volt, hogy a városlakók és a használók ne pusztán egy tranzitteret kapjanak, hanem egy valódi közösségi helyszínt, amely lehetőséget ad a megállásra, találkozásra. A zöldfelületek kialakításakor kiemelt szempont volt, hogy a városi klimatikus, a táji és helyi adottságokhoz is jól alkalmazkodó növények telepítésére kerüljön sor. A téren, a sűrű közműhelyzet ellenére is több mint 30%-kal nőtt a zöldfelület, amelyen belül – a korábbi növényzet megtartása mellett – 82 új fát ültettek, 220 m 2 cserje- és 40 m 2 évelőfelületet telepítettek. Mindezeknek köszönhetően a Podmaniczky tér valóságos városi ligetté alakult át.

A fák beilleszkedését a Magyarországon elsőként a Belvárosban alkalmazott megoldás segíti: a korszerű gyökérmenedzsment rendszer a fák gyors megerősödését és vitalitásának hosszú távú megtartását biztosítja mindamellett, hogy a fák a közművekkel és a burkolattal való együttélése is évtizedekre megoldódik. A fák esetében kétkörös gyökérzónás öntöző berendezést telepítettek, amelynek vezérlését szél- és esőérzékelő szenzor segíti, ami anyagi és környezetvédelmi szempontból is hatékony üzemeltetést tesz lehetővé. A közelmúltban avatott József nádor és Vörösmarty tér után, az V. kerület fejlesztései újabb állomásaként a gyalogosoknak most átadott Podmaniczky térrel a Belváros egy újabb tere vált sokkal zöldebbé, ahol egy-két év múlva egy igazi árnyas ligetben érezhetjük magunkat.

https://youtu.be/-OHdhNVLAsA 

A videót készítette: Szabó Fruzsina Anna és Tihanyi Rita

Vezető kép: MTI