A street food újításokkal és gasztro- kreativitással teli hulláma igazán 2015-ben csapta meg a fővárosiakat, és olyan finomságokat tett a hétköznapok részévé, amik nélkül már nem lenne kerek egy pörgős hét, vagy egy kihágásokkal teli hétvége – írja a Flyerz  az általa rendezett Street Food Éjszaka Facebook oldalán. A magazin Edd fel a várost! felkiáltással csütörtök este egyesíti a főváros streed food szcénáját. Este hattól az étkezdék különleges, adventtel bolondított menüvel, étel- és italkülönlegességekkel, és 20-50%-ig terjedő árkedvezményekkel várják az érdeklődőket. A 061.hu az egyik legújabb street food specialitást kínáló éttermet kereste meg. Az extra kialakítású belvárosi BAOTIFUL tulajdonosai Pallagi Petra és Nagyházi Péter egy egzotikus ízvilágba repíti büfékocsijának szárnyán az éhesen betérő vendégeket. Az ínycsiklandozó fogások között Petra és Péter segített eligazodni. 

SZABÓ FRUZSINA ANNA- 061.hu

Magyarországon egyelőre a street food a gyrost, a hamburgert, a hot dogot valamint ezeknek a variációit jelenti. Mitől street food a BAOTIFUL kínálata?
Az étlapon is szereplő Gua Bao-t Tajvanban az emberek évtizedek óta munkába menet kapják fel a híres piacokon. Mi büfékocsiból kínáljuk a leveseket, rizs tálakat és az úgy nevezett ázsiai burgereket.

streetfood baotiful bufe etterem keleti etelek 2015.12.09. foto:horvath peter gyula

Számomra az ételek fele ismeretlen, kérlek segítsetek a megfejtésben! 
A hely specialitása a tradicionális gua bao, amibe a pácolt malaccsászárt először lepirítjuk, utána omlósra főzzük kínai ötfészeres szójaszószban. Ezt puhára párolt, házilag készített baoban (kínai kenyértészta) kínáljunk uborkával, korianderrel és zúzott mogyoróval. Ez kapható kacsás, csirkés illetve vegetáriánus változatban különféle feltétekkel. Természetesen a levesek sem maradhatnak el: van egy vegetáriánus citrusos, illetve egy fahéjas-csillagánizsos marhaerőleves. A mostanában jól megszokott ramen/rizstészta helyett a zöldségek mellett tofus vagy marhahúsos dumplingokkal (töltött kínai tészta) töltjük meg tartalommal a leveseinket. A vendégek nagy kedvencei a dumplingok, kacsás, tofus és koreai BBQ-s marhás, amiket kérhetnek gőzölve, vagy vaslapon pirítva.

A street foodnál fontos az étel elkészítési ideje, nálatok ez mennyi idő nagyjából?
Rendeléstől számítva a szokott módon a leveseket tudjuk leghamarabb tálalni, itt frissen gőzöljük a dumplingokat majd rámerjük a levest, ez nagyjából öt- hat perc. A baokat is frissen gőzöljük, majd megtöltjük. A Gua Bao 5 perc, mivel a többi töltelék frissen, rostlapon van kisütve, ezért kicsivel több, kb. 10 perc után tudjuk tálalni, ugyanígy a dumplingok esetében. Ha valaki nem pirítva, hanem csak gőzölve kéri, 10 perc helyett ez lehet 6-7 perc is. Az erőleves és a malaccsászár öt órán át fő, a többi étel egyenként 1-2 órát vesz igénybe, a tészták, többszöri kelesztéssel 2-3 óra alatt lesznek készek.

streetfood baotiful bufe etterem keleti etelek 2015.12.09. foto:horvath peter gyula

Igényel valamiféle speciális tudást a nálatok kapható ételek elkészítése?
Türelemmel, odafigyeléssel és gyakorlással minden ételünk elkészíthető otthon is, ezek egyszerű fogások. Régebben az alapanyagok hiánya hátráltatta a kísérletezés folyamatát, de szerencsére manapság már minden különleges ázsiai alapanyagot be lehet szerezni, csak a tésztagyúrás az, ami tapasztalatot igényel.

Mi a slágerétel nálatok?
A tajvani erőlevesünk és természetesen a Gua Bao.

streetfood baotiful bufe etterem keleti etelek 2015.12.09. foto:horvath peter gyula

A Street Food Éjszakájára mivel készültök?
Egy menüvel, amiben az előétel egy kis tajvani marhaerőleves, főétel a malaccsászár rizzsel, gombaraguval és zöldségekkel, desszertnek a kókuszos-madártejet kínálunk 20% kedvezménnyel.

Miért van létjogosultsága egy ilyen rendezvénynek, mint a Street Food Éjszakája, amikor hetente akadhatunk városszerte hasonló megmozdulásokba.
Ami a létjogosultságot illeti, azt hiszem a kulcsszó a profizmus, ugyanis a szervező, a Flyerz magazin nem kis múlttal, tapasztalattal, de legfőképpen ismeretséggel rendelkezik Budapest gasztro-színterén. Minden eseményről,a legtöbb helyszínről, étteremről naprakész információkkal állnak a nagyközönség elé. Nagy örömmel csatlakoztunk így mi is a rendezvényhez, hiszen még csak három hete nyitottunk meg, így ez egy újabb alkalom a bemutatkozásra. 

Más gasztro rendezvényen is találkozhatnak veletek az érdeklődök?
Egyelőre még nem ástuk bele magunkat a rendezvények világába, de természetesen vannak ilyen jellegű terveink is.

Ti jelenleg mit tartatok hazánk legjobb street food ételének?
Magyarok lévén a Faszaládénál csodálatosan újragondolt kolbászokat.

 találod a Streed Food Éjszakájához csatlakozott étkezdék listáját. 

Fotók: Horváth Péter Gyula