Kedden startol a fővárosban a Budapest Photo Festival (BPF), amely egy két hónapot átívelő kiállítássorozat keretében mutatja be a kortárs és a klasszikus magyar, valamint a nemzetközi fotográfia értékeit, újdonságait. A rendezvénysorozatot a nagyközönség számára változatos programok, workshopok, múzeumpedagógiai foglalkozások színesítik, de lesznek szakmai események, portfolio review, photobook bemutató, illetve fotómaraton is.

061.HU

A fesztivál gerincét jelentő kiállítások ismert magyar és külföldi fotósok munkáiból mutat be válogatást. A fesztivál szatellit rendszerével a Budapesten működő kulturális intézetek, fotográfiával foglalkozó galériák és múzeumok kapcsolódnak be a programba, így jöhet létre a diverzitás, a különböző alkotói nézőpontok találkozása. A  fesztivál központja a belvárosi Budapest Projekt Galéria, amely a fesztiválvendég kiállításának ad otthont, az itt megrendezett kiállítások, workshopok, szakmai beszélgetések és alkotói bemutatkozások színesítik a rendezvényt.

A 061.hu összeszedte nektek a TOP5 kiállítást, amit a fényképészet szerelmeseinek látni kell. 

Az amerikai kortárs fotózás megkerülhetetlen mestere

Alex Webb a MAGNUM nemzetközi fotóügynökség kiemelkedő alakjának, a fotós A fény fájdalma című anyagát most először láthatja a közönség Magyarországon. A kiállítás – ami a Budapest Photo Festival nyitóeseménye a MŰCSARNOKBAN – a modern színes fotográfia úttörőjeként számon tartott művész első átfogó monográfiáját öleli föl 63 képben. Köztük legismertebb munkáival, amelyek három kontinens számos országában készültek. Alex Webb az amerikai kortárs fotográfia megkerülhetetlen alakja. Látványos képeit az intenzív színek, a fények és erős árnyékok használata jellemzi. Fotográfiái többrétegű, komplex alkotások, műfajokat átfogva ötvözik a streetphoto, a fotóriportázs és a művészi fotográfia stílusát

Alex Webb

A kiállítás 2017. március 1-től 2017. április 9-éig tekinthető meg.

Neked mit jelent az otthon? 

A fesztivál vendége a görög Photometria Nemzetközi Fotófesztivál HOME című kiállítása, amely a fesztivál 2016-os pályázatának legjobb képeit mutatja be. A kiállítás témája az “otthon”, amely a nemzetközi fotográfusok különböző megfogalmazásaiban, sajátos megközelítésük által széles területet fed le a fotográfia narratívájában. Érzelmekkel és jelentéssel teli alkotásokon keresztül mutatja be az otthon, a személyes élettér fogalmát. A kiállítás 2016 júniusában, Görögországból, Ioannina városából indult és 13 városban, három országban látható. 2017-es első állomása a Budapest FotóFesztivál fesztiválközpontja, a Budapest Projekt Galéria.

Davide Palmisano: Bangkok, 2014.

A Photometria Fesztivál magas színvonalú kiállításaival, szakmai rendezvényeivel támogatja a nemzetközi és görög kortárs fotográfusokat. A Ioannina városában évente megrendezett esemény egy cross-kulturális találkozási pont, ahol különböző világnézetek, kultúrák és ideák kapnak teret a bemutatkozásra és kibontakozásra. A Photometria Nemzetközi Fotófesztivál a PHEN (Photo Europe Network) tagja.

A kiállítás 2017. március 15. – április 5. tekinthető meg.

Gasztrohemző

Hemző Károly gasztrofotói életművének jelentős részét alkotják, amelyek a rá oly nagyon jellemző életszeretetről tanúskodnak. Alkotó társával és élete párjával, Lajos Marival új műfajt teremtettek a gasztroirodalom területén, mely több évtizedes munkásságuknak köszönhetően egyszerre igényes és élvezetes vizuális és olvasási élményt nyújtott az olvasónak. Ebből kínálunk egy gusztusos válogatást az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum gasztrofotó sorozata keretében.

Lajos Mari és Hemző Károly Fotó: nlcafe.hu

A kiállítás 2017. április 4. – május 17. között tekinthető meg. 

Kiss Andrea: FemMe

Az egyedi fotótechnikával készült selfek a női lét titkait kutatják. A kiállításhoz kapcsolódóan bemutatásra kerül a művész azonos címmel megjelent fotóalbuma. A témában más kollekcióval már több sikeres kiállítása volt Budapesten és vidéken. Spanyolországban egy művészeti könyvkiadó számára küld rendszeresen fotókat könyvborítókhoz.

Kiss Andrea felvétele

A kiállítás 2017. április 4. – május 17. között tekinthető meg. 

Az elképzelt karakter

A Francia Intézet bemutatásában, a DEÁK 17 GALÉRIA-ban Maia Flore Imagine France című tárlatának segítségével álomszerű utazásra invitálja a nézőt Franciaország leggyönyörűbb kulturális helyszínein. A 28 fotóból álló sorozatban egy elképzelt karakter jelenik meg mindig az adott helyszínhez alkalmazkodva a maga költői és meglepő módján. Modell és megfigyelőként éled újra a műemléki helyszínen.

Fotó: Maia Flore

A kiállítás 2017. március 14. – április 15 között látogatható. 

Légy te magad a fotóművész!

A képnézegetés és kiállítás mellet bárkinek lehetősége lesz fotósbőrbe bújni a Tripont Fotómaraton segítségével. A szabályok szerint 4 óra van arra, hogy a megadott 4 témában fotózz. Az elkészült képeket aztán a Várkert Bazárban kell leadni. Profi és amatőr fotósokat és családokat is várnak a szerezők, hiszen külön gyerekeknek kiírt kategóriában a kicsik és nagyok szüleikkel együtt vehetnek részt a versenyben. A program 10 órakor kezdődik a Várkert Bazár Déli Palotákban, a regisztrációval, ahol a résztvevők megkapják a nevezési lapot a 4 fotótémával. A regisztráció után a játékosok becserkészik Budapest utcáit, a Budai Vár látványban gazdag izgalmas tereit és fényképeket készítenek a 4 megadott témára. Az elkészült anyaggal visszatérve a témánként kiválasztott 1 képet (összesen 4 db) letöltik a Várkert Bazárban erre kialakított helyszínen. A fotómaraton során készült képeket szakmai zsűri bírálja el, az első három helyezett értékes szakmai díjakban részesül, a legjobb képek a szerzők megnevezésével felkerülnek a Budapest FotóFesztivál, a Tripont és a Várkert Bazár webldalaira, közösségi portáljaira. A rendezvény a Budapest FotóFesztivál a Várkert Bazár és a TRIPONT együttműködésében jött létre.

A fotó csak illusztráció/ fastcompany.net

2017. április 22. szombat, 10:00 – 15:30 óráig

Vezető kép: BPF Facebook