Páratlan koncertélményben volt része annak, aki csütörtök este a CAFe Budapest – Kortárs Művészet Fesztivál keretében az A38 eseményét választotta, hiszen a vendég nem más volt, mint Benjamin Clementine.

CSENGERI VIKTORINA – Nullahategy

A 25-éves ghánai származású, ám jelenleg Londonban élő énekes neve talán ismeretlenül cseng sokak számára, de az biztos, hogy nem sokáig. A nagyszerű tehetség következő év januárjában adja ki első nagylemezét, amit már megelőzött két EP (Cornerstone,2013 és Glorious You,2014), csupán hét számmal. De ki is ez a fiatal fiú, aki pillanatok alatt magával ragadja a közönséget?

A közel két méter magas, markáns arcvonású, egyedi hajviseletű Benjamin minden megrökönyödés ellenére autodidakta módon tanult meg énekelni és zongorázni is. Bár számai mind életrajzi jellegűek, mégis, nem szívesen beszél magánéletéről. Szerinte a számok, bár többségében saját érzéseinek kivetülései, mindenkihez szólnak. Dalszövegei pedig önmagukban is megállnák a helyüket, hiszen Benjamin Clementine nem csupán zenész, hanem költő is – bár önmagát sosem mondja énekesnek, csak túlságosan is expresszionista művésznek.

„A 25 éves fiatalemberben Antony Hegarty intimitása, Aretha Franklin szenvedélye és Edith Piaf intenzitása keveredik – női párja pedig nem lehetne más, mint Nina Simone.”

clementine_forrás_dailymail

A Clementine-story

Benjamin Clementine már egészen kiskorában is más volt a többi gyerekhez képest. Edmontonban négy másik testvérével együtt szegénységben nőtt fel, ezt követően Párizsba költözött, ahol utcazenélésből élt meg. A francia közeg jelentette számára a legnagyobb inspirációt, amiből a mai napig is táplálkozik.

„Igen, expresszionista vagyok. Énekelek arról, amit el szeretnék mondani. Elmondom azt, amit legbelül érzek. Átérzem azt, amit őszintén eljátszok. Sehogyan máshogy, csak is őszintén. Egyeseket talán untatok, de a dalaim valahogy az elveszett hallgatóknak szólnak. Azoknak, akik szeretnének a kérdéseikre választ találni, akik valahogyan megrekedtek és támaszra van szükségük. Nekik szólok, hogy gyertek velem, ne kérdezzetek, csak gyertek. Aztán a végére remélhetőleg a kérdésekre már nem is fontos a válasz – csakhogy kellemesen érzik magukat vagy nem.”

Az ifjú művész karrierje pedig egyre jobban ível felfelé, oly mértékben, amiről még ő maga sem álmodott soha. A népszerű zenei oldalon, a Spotify-on egyike a legtöbbet megosztott énekeseknek, sőt mi több Paul McCartney személyesen támogatja a siker rögös útján. Annyit pedig álmodhatunk zárásként, hogy lehető ez volt az első és utolsó alkalom, hogy egy ekkora tehetséget láthattunk itthon.

Az A38 hivatalos blogján olvashattok egy rövid interjút is, amiben még több információt szerezhettek Benjamin Clementine-ről.

És egy videó, emlékeztetőnek.

Vezető kép: A38