Vinylen is megjelent a The Keeymen nevű honi surf-rockzenekar bemutatkozó anyaga, amire a jól értesültek már 2017-ben is úgy bólogattak, mint nagyapjuk, amikor a Luxin a hatvanas évek elején levették a Shadowt. A The Keeymant viszont nem érdekli az üzleti terv, sem marketing, csak az örömzenélés, így aztán most hallhatják a vinyl veteránok és a húszéves kardigános koravének, akik a Stranger Things-féle nyolcvanas évek még túl közel van, nekik a WC-deszkából gyártott gitár és a vasútállomások hangszóróiból készült hangfalak jönnek be. Helyes.

PZL- 061.hu

Itt van tehát egy szerethető pszichoaktív Shadow-ból és surf-rockból gyúrt tánczene, amire a Stúdió 11, Dobsa Sándor és a Sanzonbiottság is egyszerre csettintett volna. Naná, instrumentális cucc. Mintha Tarantino rendezte volna Pogány Madonnát, és zeneszerzőnek nem Aldobolyi Nagy Györgyöt, még csak nem is Vukánt kérte fel, hanem a The Kaayman zenekar ifjú mestereit. Valahol azért a Last Shadow Puppets is benne van dologban, de Faragó Judy gitározik Alex Kapranos helyett. Afféle pirickálós spagetti western hatású surf beat, aminek egyik ihletője a Shadows Appache című örökzöldje. Persze, a műsor néha felpörgetett pszichobillybe megy át, de azért alapvetően marad a tánczenei hangfekvés.

Egy sima, egy fordított, egy-két pörgősebb tétel után egy érzelmesebb jön. Bizonyára nem mi vagyunk az elsők, akik azt mondják: jó lett volna, ha találnak énekest, mert lett volna fókusza a zenének, és változatosabb struktúrákat hozhattak volna, ha verze-refrén felfogásban készülnek a dalok. Persze, ne legyünk telhetetlenek, ez az album így is az utóbbi idők egyik legizgalmasabb honi popzenei vállalkozása, remek, a fonyódi villasorról készített coverrel (Szabó Gyula László képe), remek, napszítta grafikai vízióval (Burucs Szabolcs munkája). És akkor ott van a barna színű belső papírtasak, amiről a hetvenes években a kimért cukorkák zacskója juthat eszünkbe, no és a Led Zeppelin 1979-es In Through the Out Door című becsomagolt lemeze.

A 12 számot a zenekar egyben játszotta fel 2017-ben, ami ad a dolognak némi bájt, ráadásul nem is polírozták túl a felvételeket, így még inkább élő a hangzás. A műsor megrendelhető gyakorló gimnáziumok gólyabáljára, művészeti táborok záróeseményéhez és reklámügynökségek csapatépítő tréningjéhez. Na jó, nem, inkább azt javasoljuk, hogy csavarjuk fel a szőnyeget, és a hangerőt! És kedves fiúk és lányok! Szóljon a The Keeymen!

The Keeymen
The Keeymen
Draze Records
12 szám 30 perc