A hatvanas évek forradalmi periódusáról szóló kiállítás nyílt a londoni Victoria és Albert Múzeumban.

MTI

A Beatles egy slágerét idéző, You Say You Want Revolution? Records and Rebels 1966-1970 (Azt mondod, forradalmat akarsz? Emlékek és forradalmárok) című kiállításon megtekinthető több mint 350 kiállítási darab – köztük fotók, poszterek, zenék, filmek, műtárgyak – arról árulkodnak, hogy milyen meghatározó, máig tartó hatása volt a korszaknak. “Az 1966 és 1970 közötti évek, 5 év, 1828 nap valóban kulcsfontosságú volt a modern világ megteremtésében” – hangoztatta Geoffrey Marsh, a kiállítás társkurátora.

A tárlaton megtekinthető William Anders, a NASA egykori asztronautájának űrruhája és egy holdkőzet is, amelyet az amerikai űrhajózási hivatal bocsátott a kiállítás rendelkezésére. De bemutatják a Beatles két tagja, John Lennon és George Harrison ruháját, amelyet a Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band album címlapjának fotózásán viseltek. A korabeli divatkollekcióból a stílusikon Twiggy ruhái láthatók, és bemutatják Jimi Hendrix gitárjának egy darabját is.
“A szabadság és a változás határtalan vágya hatotta át ezt a korszakot. A kiállítással ezt az érzést szeretnénk bemutatni és azt is, hogy nem csak egy forradalom zajlott, hanem szó szerint több száz” – magyarázta Marsh. A látogatók a korszak olyan nevezetes helyszíneiről és eseményeiről is képet kapnak, mint az 1969-es woodstocki fesztivál vagy az Amerika nyugati partján alakult alternatív közösségek. A kiállítás február 26-ig tekinthető meg.

Fotó: www.vam.ac.uk