A 80 éves Jimmy Page-et, a legendás Led Zeppelin gitárosát ünnepli január 19-én a magyar tribute zenekar, a Lead Zeppelin az újbudai A38 hajón. A 2004-ben Jimmy Page 60. születésnapja alkalmából alakult baráti társaságot a brit Led Zeppelin muzsikájának szeretete hozta össze. Az első koncert annyira jól sikerült, hogy elhatározták, folytatják a Zeppelin zenéjének interpretálását a hazai közönségnek – szerepel a szervezők által az MTI-hez eljuttatott ajánlóban.

A Lead Zeppelin felállása 2017 óta változatlan: Sipeki Zoltán (gitár),  Körmendi Roland (ének), Vörös Gábor (basszusgitár) és Gerdesits Ferenc (dob). A zenekar koncertjein az elmúlt években számos előadó vendégeskedett, köztük volt Rudán Joe, Póka Egon, Horváth Zsolt, Hirleman Bertalan, Pettik Ádám, valamint Mark Clarke, a Colosseum basszusgitárosa. A magyar tribute zenekar fellépésein arra törekszik, hogy a lehető legautentikusabban adja vissza a Led Zeppelin koncertjeinek hangulatát. A január 19-i esten ritkán játszott szerzemények is felcsendülnek (például az Achilles Last Stand), és ismét lesznek vendégzenészek, köztük az együttes korábbi énekese, Sághy Kálmán. Jimmy Page 1966-tól két éven át volt a Yardbirds gitárosa, ebből a csapatból alakult a Led Zeppelin 1968 októberében: Page mellett Robert Plant (ének) John Paul Jones (basszusgitár) és John Bonham (dob) alkotta a felállást.

Kék fénnyel megvilágított A38 Hajó Budapesten 2022. április 2-án.  – MTI/Kovács Attila

A Led Zeppelint tekintik az első és legnagyobb hatású hard rock, heavy metál együttesnek, olyan emlékezetes dalokkal, mint a Whole Lotta Love, az Immigrant Song vagy a Black Dog. A zene nagy részét Page írta, torzított gitárhangja, jellegzetes riffjei, effektjei meghatározták a csapat hangzását. A Led Zeppelin pályafutása alatt nyolc lemezt készített, ezekből több százmillió példány fogyott világszerte, turnéik bevétele minden rekordot megdöntött. A Led Zeppelin John Bonham 1980-ban bekövetkezett halála után nem folytatta, egyetlen alkalomra állt össze újra, 2007-ben a londoni O2 Arenában, amikor a dobok mögött Bonham fia, Jason ült. A filmen is megörökített koncertre húszmillió jegyigénylés érkezett. A január 19-i esten az A38-on az előzenekar a Whu lesz, amely Közép-Kelet-Európa egyetlen Who tribute zenekaraként 2015 óta lép színpadra.

 

Forrás: MTI