Nem véletlenül magasztalta az egekig a kritika Lajkó Félix és a lengyel VOŁOSI közös anyagát, a lemezt most a rangos balkáni világzenei lista (Balkan World Music Charts) élére tették.

061.hu

Mi történik, ha egy öntörvényű vonós fenomén társul másik öt öntörvényű vonós fenoménnal? Hát ez! Toplistavezetők lesznek! „azt hiszem, ki lehet mondani: ez ma a világ legjobb vonós világzenei produkciója (…) nem a tempót, nem a hangmagasságokat, nem az időt érzékeljük, hanem a zene egy eddig ismeretlen összetevőjét” – olvasható az Élet és Irodalom hasábjain, és valóban: ez zene a magasabb szférákból, végtelen muzikalitás, elképesztő kreativitás, amely egymás különcségeinek tiszteletén, odafigyelésen és egyfajta virtuóz, kívülről nehezen követhető renden alapszik.

Lajkó Félix és a VOŁOSI közös albuma a Felczak lemezek sorozatában jelent meg, közös felállásban 2017-ben játszottak először a Budapest Ritmon, majd a varsói Cross Culture fesztiválon, amelyet további koncertek követtek 2018-ban a Müpában, a Budapest Folk Festen, az Ozorán és a Vidor Fesztiválon számos külföldi fellépés mellett, így a varsói Eufonie Fesztiválon az újvidéki Nomus Fesztiválon.

A lengyel VOŁOSI 2010-es alakulása óta sorra nyeri a díjakat, már a BBC és több német közszolgálati csatorna is közvetítette koncertjeiket, 2017-ben ők nyitották meg a műfaj legrangosabb eseményét, a Womexet.

Lajkó Félix Liszt Ferenc díjas hegedű- és citeraművész az elmúlt években többet koncertezett külföldön mint itthon. Bármerre jár, akár szólóban akár más zenésztársakkal együtt muzsikálva, koncertjei semmihez nem hasonlítható, maradandó zenei élmények, felvételei rendre a toplistákra kerülnek, különböző szerzői díjakat nyernek el.