Nyolcvankét éve, 1940. október 9-én született John Lennon, a könnyűzene történetének legnagyobb hatású együttese, a Beatles tagja, aki úgy vélte, a zene nem csupán szórakoztatásra képes, hanem a világ átformálására is. Azt tudta, hogy Lennon utálta a saját hangját? És azt, hogy Henri Matisse volt a kedvenc festője? Alább összeszedtünk néhány érdekességet a legendás énekes-zeneszerzőről.

MM – 061.hu

1. Tinédzserként rajongott Brigitte Bardot-ért. Olyannyira, hogy barátnőjét, Cynthia Powellt arra biztatta, öltözzön úgy, mint a francia színésznő.

2. A zenész bevallottan erőszakoskodott nőkkel.

3. Lennon gyakran hangoztatta, hogy inkább lenne a Monty Python tagja, mint a Beatlesé.

4. A legendás Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band album borítójára Lennon Jézus Krisztust és Adolf Hitlert is rá akarta tetetni, de a többiek leszavazták.

5. Bob Dylan ismertette meg a marihuánát Lennonnal és a Beatles többi tagjával.

6. Miután belefáradt abba, hogy a rajongók inkább sikítoznak, mintsem hallgatják a koncertjeiket, azt mondta: „A Beatles koncerteknek már semmi köze a zenéhez. Csak véres törzsi rítusok.” 

7. Henri Matisse volt az egyik kedvenc festője.

8. A Beatles pályafutása elején Lennon humoros francia, német vagy mexikói akcentussal énekelte a dalaik felét.

9. Amikor Amerikában élt, az FBI minden dalszövegét és televíziós szereplését tanulmányozta, hátha találnak valamit, ami miatt kitilthatják az Államokból.

10. Miután felfedezte magának Buddy Holly-t, Lennon könyörgött a nagynénjének, hogy vegyen neki egy fekete keretes szemüveget.

Buddy Holly

11. Túlélt egy szörnyű, 65 mérföld/órás széllel és 20 láb magas hullámokkal járó vihart egy jachton a Bermuda-háromszögben.

12. Egy nap 20-30 csésze kávét ivott.

13. A rockzene történetének egyik legnagyobb énekese utálta a saját hangját. Sokszor arra kérte a zenekar producerét, George Martin-t, hogy tekerje lejjebb a hangját: “Nem fojthatnánk le ketchuppal vagy valamivel?” – kérdezte gyakran.

14. Imádott monopolyzni. Saját monopóliumkészlete volt, és gyakran a szállodai szobájában vagy a repülőgépeken is játszott. Megőrült, ha lecsaphatott a Boardwalkra és a Park Place-re. Az sem érdekelte, ha nyert, amíg övé volt a Boardwalk és a Park Place.

Játék George Harrisonnal

15. Allan Williams, a Beatles korábbi menedzsere szerint Lennon szeretett egy régi koporsóban aludni. Williams kávéháza, a The Jacaranda helyiségében volt egy régi, elhagyatott koporsó. Lennon néha szundikált benne.

Lennon alakja és legendája halála óta csak nagyobbra nőtt, örökségével özvegye, Yoko sáfárkodik, mégpedig igen hatékonyan. Lennon nyolcvanadik születésnapján a Radio 2 brit csatornán kétrészes rádiós showműsort sugároznak, amelyet fia, Sean Ono Lennon vezet majd. A zenész halála napján New Yorkban rendezett, hagyományos emlékkoncert idén a koronavírus-járvány miatt az internetre kényszerül.