Február 22-e a Magyar Parasport Napja, amelyet immár ötödjére ünnepel az ország. A dátum választása szimbolikus, hiszen ezen a napon, 1970-ben alakult meg a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Clubja a Mozgásjavító Intézmény falai között.

061.hu

A mai magyar parasport kialakulásában döntő jelentőségű volt, hogy az első, intézményesített sportszervezetet olyan legendák alapították, mint Tauber Zoltán, hazánk első paralimpiai bajnoka, Fejes András, aki az első magyar paralimpiai érmet nyerte, és a Mozgásjavító tanárai, diákjai. 

A korábbi hagyományokhoz híven a parasportágak képviselői koszorúzással emlékeztek meg kedd délelőtt az elhunyt bajnokainkról a belvárosi Olimpia Parkban, illetve nemzetközi konferenciát szerveztek a Parasport Fejlesztésének Lehetőségei címmel. 

Az Olimpia Parkban tartott tiszteletadáson koszorúzással, gyertyagyújtással elevenítették fel azon eredményeket, amelyeket a legendák elértek. A hazai parasport mozgalom nélkülük nem lehetett volna ilyen sikeres, nem tarthatna ott, ahol most. Többek között megemlékeztek a tavaly előtt elhunyt első paralimpiai bajnokról, Tauber Zoltánról, és az első paralimpiai érmet szerző Fejes Andrásról.

Parasport Fejlesztésének Lehetőségei című nemzetközi konferencián számos hazai és külföldi szakember, a parasport világában jártas szakértő szólalt meg tematikus előadásokban. Kerekasztal beszélgetés formájában tartottak beszámolót a paralimpikonok.

A Magyar Paralimpiai Bizottság minden évben kiválasztja a parasport napjának nagykövet párosát, így ez idén se alakulhatott másképp. A felkérést Ekler Luca paralimpiai bajnok távolugró és dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes gátfutó gondolkodás nélkül elfogadta. A megbízottak feladata képviselni a hazai parasport mozgalom kiemelendő eseményét, minél több emberhez eljuttatni a fogyatékossággal élők fontos szerepét társadalmunkban.