Bizonyára csak a véletlen műve, hogy augusztus 20-án került moziba a tűzijátékkal is dolgozó, füves alvó ügynökről szóló film. Hősünk egy boltban unja magát halálra, és az űrmajmok rajzolása közben arról ábrándozik, hogy megkéri grunge hercegnője kezét.

 P. Z. – nullahategy

1330275587585908880A kicsit koszosnak tűnő, lepattant barinő (Kristen Stewart) valójában CIA ügynök, és Mike (Jesse Eisenberg), a lúzer füves srác sem csak bolti eladó, hanem szuper képességekkel rendelkező gyilkoló gép – csak éppen nem tud róla.

Az élelmiszerboltban váratlanul megjelenik  egy milf mami, aki szintén CIA-ügynök, és olyan hülyeségeket mond Mike-nak, hogy a fiú azt hiszi, hogy a pornónagyi jobban be van tépve, mint ő.

Valójában varázsigékkel aktiválja Mike szuper képességeit, aki ezek után könnyedén likvidálja a gyilkoló robottá alakított kisvárosi fickókat. A mozi arra a toposzra épít, hogy egy hétköznapi srác hirtelen szuper képességekre tesz szert. Láttunk már ilyet a népmeséktől a Mátrixon át a Harry Potterig. Csak itt a leszedált fiú nemcsak a Shop Stop-féle dumákat nyomja, hanem likvidál egy hadsereget, és nemcsak beszél a képregényekről, de a majmos-vírusos víziójában minden életre kel. Amilyen szörnyű a BeSZERvezve címe, olyan kellemes csalódás a mozi. Már csak azért is érdemes megnézni, mert visszahozta a kilencvenes évek közepi füves-jófejeskedő lúzer vígjátékok világát, és egyben játékosan beidézi a klasszikus CIA-filmek ócska toposzait.

American-Ultra-9-Jesse-Eisenberg1És láss csodát: annak ellenére is működik, hogy olyan, mintha elfelejtették volna fényelni, mintha nyers kópiát láttunk volna. Ingerszegény a táji környezet és a milliő is, talán azért, hogy olyan hatást keltsen, mintha kis költségvetésű független filmet látnánk. Ezzel csak az a baj, hogy a BeSZERvezve Lionsgate produkció, és az egyik főszereplő az Alkonyat-filmek szupersztárja, Kristen Stewart.

A BeSZERvezve jó ritmusú, a thrash-filmes univerzumot felülfogalmazó blöff, amiben a mellékszereplők is rendben vannak, különös tekintettel a fogait menet közben elveszítő kegyetlen Hahotára. Hogy mi változott 1995 óta? Talán csak annyi, hogy a füvet már nem zöldnek, hanem pázsitnak hívják.

BeSZERvezve (Eredeti cím: American Ultra)
amerikai akció vígjáték, 2015
Szereplők:Jesse Eisenberg, Kristen Stewart, Topher Grace, Walton Goggins
Rendező: Nima Nourizadeh
Premier: 2015. augusztus 20.