A Blokád március 22-én került fel a Netflix kínálatába, és jelenleg a legnézettebb film a streamingplatform magyarországi kínálatában – közölte a Nemzeti Filmintézet. A Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor, Tóth Ildikó és Végh Zsolt főszereplésével készült mozifilm a tavalyi év kiemelkedő mozisikere volt, öt hétig volt a 10 legnépszerűbb alkotás között és az év legnézettebb magyar filmdrámája lett, hiszen csak vígjátékok előzték meg a jegypénztáraknál. 

061.hu

A Blokád elsőként vállalkozik arra, hogy a rendszerváltás utáni Magyarország első, nagy horderejű válságából, a taxisblokádból kiindulva feldolgozza Antall József életét és küzdelmét a demokráciáért. A rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnökét, aki fél évvel beiktatása után élete talán legnehezebb próbatétele előtt áll, magára maradtan, frissen műtve, egy kórteremben. A film nemcsak a taxisblokád négy napjának krónikája: a kulisszák mögötti küzdelmekbe, alkukba, és a válságot kezelő miniszterelnök magánéletébe is bepillantást enged.

„Ezt a forgatókönyvet tényleg az élet írta. Sokaknak teljesen hihetetlen, hogy Antall József életében mennyi izgalom és fordulat volt. Az ő élettörténetét a történelem formálta, de a filmünk nem egy történelemóra, hanem egy valódi, izgalmas moziélmény”

-fogalmazott Tősér Ádám rendező, aki a film történelmi hátterére is reflektált: „A Blokád történelmileg olyan pontos és hiteles képet fest az eseményekről, ahol a politika háttértörténései mellett az érzelmek is helyet kapnak. A történelmet mindig emberek csinálják, filmünk betekintést ad, hogy ezek az emberek kik is voltak valójában.”

A Seress Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, Gáspár Tibor és Végh Zsolt főszereplésével készült Blokád producere Lajos Tamás, kreatív producere és forgatókönyvírója az Apró meséket, a Félvilágot és A játszmát is jegyző Köbli Norbert volt. A film képi világáért A játszma és a Post Mortem operatőre, Nagy András felelt, vágója Makk Lili, míg a díszletek Pataki Tamás, a jelmezek pedig Kemenesi Tünde munkáját dicsérik.

A filmről ITT írtunk kritikát, az alkotókkal készült interjúkat pedig alább láthatják:

 
A Blokád 2022. október 20-án debütált a magyar mozikban, és öt hétig a tíz legnépszerűbb alkotás között szerepelt. Az NFI adatai szerint a legnézettebb magyar filmdráma lett, a hazai alkotások közül csak a vígjátékokra váltottak többen jegyet. A Blokád a premier hétvégéjén a harmadik helyen szerepelt a magyar mozik nézettségi listáján, a második hétvégén már erre az alkotásra váltottak a legtöbben jegyet Magyarországon. A következő két-három hétben még az első tíz film között szerepelt, majd csak ezután apadt látványosabban az érdeklődés iránta, írja a VG.
Vezető kép: MTI/Kovács Anikó