Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Michigani Állami Egyetem kutatóinak csapata felfedezett egy baktériumot, amely képes ellenállni hihetetlen mennyiségű mérgező hatásnak is, s ezáltal 24 karátos aranyat hoz létre.  Ez a folyamat „mikrobiális alkímia” néven ismert, a tudósok pedig nemesfémet képesek gyártani olyan anyagokból, amik igazából semmit sem érnek.

NULLAHATEGY

ouro-gold

A csapat vezetője Kazem Kashefi, a mikrobiológia és a molekuláris genetika egyetemi adjunktusa. A munkában társa Adam Brown, az elektronikus művészet és intermedia tanszék egyetemi docense. Az általuk vezetett tudóscsapat felfedezte, hogy a Cupriavidus metallidurans nevű fém-toleráns baktérium hatalmas koncentrációban dolgoz fel arany-kloridot, más nevén folyékony aranyat, ami egy, a természetben is megtalálható mérgező kémiai vegyület.

  great-work-of-the-metal-lover      

A kutatás szerint ezek a baktériumok legalább 25-ször erősebbek, mint a korábban ismert hasonló törzsek. A tudományos kutatást ráadásul ötvözték egy művészeti installációval, melynek címe: “The Great Work of the Metal Lover”, azaz a „Fémszerető Főműve” amely a biotechnológia, a művészet és az alkímia eszközeit kombinálva, a zavaros folyadékból 24 karátos aranyat állít elő. A szobor egy mobil laboratórium-installáció, ami tulajdonképp egy pohár méretű bioreaktor, melyben a baktériumok a közönség színe előtt hozzák létre az aranyat.

 gold-deposits

Brown és Kashefi a baktériumokat hatalmas mennyiségű arany-kloriddal etette és azok egy héten belül átalakították azt egy aranyröggé. “Ez új alkímia. A projekt minden részletében a modern mikrobiológia és a klasszikus alkímia keresztezése.  A tudomány a fenomenológiai világot próbálja elmagyarázni. Mint művész, én egy olyan jelenséget próbálok létrehozni, ami képes felkelteni a tudományos érdeklődést is. ” – mondta Brown.

 GWMLgold-sample

A folyamatot azonban rendkívül drága nagy léptékben megismételni, így Brown azt mondta, hogy e helyett a kész mű célja inkább az, hogy  “kérdéseket vessen fel a kapzsiság, a gazdaság és az ember környezetre gyakorolt hatásáról, különös tekintettel az ehhez kapcsolódó etikai kérdésekre, melyek a természetbe való mérnöki beavatkozás kapcsán vetődnek fel.”

 adam-brown

“A művészet képes felismerni egyben megkérdőjelezni a tudomány hatását a világon, és a” The Great Work a Metal Lover ” erről közvetlenül beszél, miközben a tudományos érdeklődést is a posztbiológiai korra irányítja.” mondta Brown.

Forrás: Michigan State University, inhabitat.com


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •