Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

A Zsivány Egyes afféle azonosító jel, amit egy pilóta rögtönöz, amikor landolni akar a birodalmi bázison. Mondhatta volna azt is, hogy a Kankalin sötétben virágzik, ha ismeri a Keménykalap és krumpliorrt, de helyette jött ezzel a Zsivány Egyesel. A film bizonyos részei is hasonló rögtönzésnek tűnnek.

PZL – 061.hu

Mivel a Star Wars-trilógia filmjeit is háromévente (1977, 1980, 1983) mutatták be, és az előzmény trilógia fejezetei is háromévente (1999, 2002, 2005) követték egymást, így mindenki számára világos volt: egy ilyen költséges és látványos, rengeteg utómunkával járó szériánál képtelenség lett volna minden évben előállni újabb és újabb részekkel. Viszont a shownak valamilyen formában folytatódnia kell, így a Star Wars univerzum másik előzményét bontották ki, ami az A New Hope előtt játszódik. Az alapsztori ismerős a korábbi epizódokból: a köztársaságpártiak a Halálcsillag tervrajzáért indulnak el a birodalmi bázisra – ez nem spoiler, ez a hivatalos ajánló, és ha már ott vannak, akkor amit lehet, meg is semmisítenek. A bázis elleni támadás számos jelenete, beállítása egy az egyben a Csillagok háborúja nagy jelenetét idézi, olyan ez, mint amikor egy zenekar a sikeres lemeze után biztonsági játékot játszik, és elkészít egy ugyanolyat.

Ami csak azért szomorú, mert Gareth Edwards rendezőnek nem volt megkötve a keze, nem kellett sem az előzményeket, sem a folytatásokat bekalkulálnia, az eddigi rendezők közül ő kapott leginkább szabad kezet. Eljátszhatott volna például a robot karakterével, aki zavarba ejtően halovány figura, de hogy fokozzuk: a két főszereplő Jyn Ersót alakító Felicity Jones és a Cassian Andor kapitányt hozó Diego Luna között sem szikrázik a levegő, az pedig, hogy Jyn apa helyett azt mondja, hogy apu, nos, ez a nyolcvanas évek közepi tévéfilmeket juttatja eszünkbe, nem pedig egy monumentális űroperát.

Edwards figurái bizonyos jelenetekben realisztikusabbak a már ismert epizódoknál, a birodalmi egyenruhákat még sosem láttuk ilyen sárosnak, piszkosnak, a tankos portya olyan volt, mint egy afganisztáni háborús film koreográfiája – amire a rendező némileg rá is játszott. A harci érintkezések hitelesebbek is voltak, mint mondjuk J.J. Abrams tavalyi filmjében, ugyanakkor számos ziccert is kihagyott a Zsivány Egyes. Alig néhány másodpercig mutattak messziről egy birodalmi munkatábort, amiben azért „több lett volna”, mondjuk úgy, hogy elkenték, kihagytak egy ziccert, pedig a saga szimbolikája következetes használja a XX. század történelmi allegóriáit.

A dumákon is lehetett volna állítani, ugyanis néha olyan bombasztikusak, mint egy pokémonos rajzfilm dialógusi („Mentsd meg a felkelést, mentsd meg az álmot!”, „Itt a lehetőség, hogy jobbá tegyük a világot!”). És bekerült egy olyan szöveg is, ami tényleg a sötét oldal dumája… a lelkes köztársasági pilóták elejtenek egy laza Kitartás!-t is, amit csütörtök estig talán már levesznek a kópiákról. A tibeti szerzetes fazon elmélkedése az erőről inkább paródia a TV2 szilveszteri műsorából, mint komolyan vehető motívum, és a szövetséges polipfejű lények is inkább emlékeztetnek a tenger gyümölcseire, mintsem kedves szörnyekre, és hogy fokozzuk: a film new age-es pulzálása a Támadás a Krull bolygó ellen című 1983-as sci-fi-t is eszünkbe juttatják. 

De a legfontosabb kérdés: hozza-e a mozi a Star Wars-élményt, úgy hogy számos arculati elemet és az alapszereplőket is nélkülözi… Nos, a díszletezése, a kulisszák, a maszkok, a karakterek hozzák, sőt, az első világháborús uniformisokra való rájátszás némi steampunkos ízt is ad a látványnak… A Zsiváy Egyesnek komoly részeredményei vannak, de  a történettel azért vannak problémák. El kell hozni egy tervrajzot. Láttunk már ilyet? Igen. Miért nem hekkelik meg a rendszert, és küldik el valahogy told a cuccottal… Egy lány keresi az apját… Ilyet is láttunk már. A szövetséges lázadók tanácskozása pedig olyan izgalmas, mint egy ENSZ közgyűlés vízügyi szekciójának plenáris ülése, azaz néha az atmoszférateremtés sem sikerült. Szóval, mivel tudta árnyalni a Star Wars univerzumot a film? Nos, a Ron Howard-féle Infernóból ismert Felicity Jones jól hozza apu rossz kislányát, ő az, aki életet lehel abba az univerzumba, amit ideje korán kilő a Halálcsillag lézersugara. 

Zsivány Egyes
amerikai sci-fi
rendezte: Gareth Edwards
szereplők: Felicity Jones, Diego Luna, Ben Mendelsohn, Forest Whitake
Bemutató: 2016. december 15.


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •