A Mentőexpedíció című tudományos és ismeretterjesztő filmről először egy TIT-előadás jutott eszünkbe, aztán az, hogy a mozi annyira polkorrekt, hogy a NASA-t lecserélhették volna egy ENSZ közgyűlésre. 

P.Z. – nullahategy

Ezzel persze semmi probléma nem lenne, a gondok ott kezdődnek, hogy a filmet “viccesre” vette Ridley Scott, viszont egy Tarr Béla-filmben is magasabb a humorfaktor, mint a Mentőexpedícióban, így aztán Matt Demon élete legkínosabb alakítását nyújtja, miközben megmutathatta volna Tom Hanksnek, hogy milyen az igazi Számkivetett, milyen az, amikor nem egy szigeten, hanem halott bolygón kell berendezkedni a túlélésre.

1E2FE3AD

A 136 perces filmet 90 percben is elmesélhették volna, a kémiai és biológiai kísérletek hol Öveges professzort, hol Kudlik Juli Deltáját idézték. Felesleges volt hosszasan magyarázni a csillagászat és az űrkutatás tudományos eredményeit, mert ha ez a téma érdekel minket, akkor a Da Vinci tévére kapcsolunk, arról nem beszélve, hogy a greenboxban bemozgatott Mars sem hozta az igazi 3D-érzést, és nem azért, mert részint Magyarországon forgatták, (a Mars-jeleneteket a jordániai sivatagban vették fel), hanem mert nincs meg a szükséges térhatás, hogy elhiggyük: tényleg a vörös bolygón járunk.

Andy Weir A marsi című regényének adaptációjával az a legfőbb probléma, hogy rossz ízléssel készült. Még egy new age-es David Gilmour-gitárszólót sem találtak hozzá, de az már tényleg sok, hogy hősünk retró diszkó számokkal (!) győzi le a magányt, sőt a filmben szinte teljes terjedelemben elhangzik az ABBA Waterloo (!) című dala. (Hogy mennyire nem történik semmi a Mentőexpedícióban, arra jó példa az, hogy az egyetlen jó ízléssel (és iszonyú közhelyesen) beidézett számot, a Starmant (előadó: David Bowie) elejétől a végéig beadják, azaz egyszerűen felképezik a zenét…

Mentoexpedicio_socmed

De nemcsak a zavarba ejtően rossz zenék miatt problémás a film, hanem azért is, mert hazug. Olyan nincs, hogy a marsi Bálint gazda iszonyú hosszú ideig, iszonyú messze a Földtől, egészen jól elvan, egyszer sem borul meg, még akkor sem, amikor vihar tönkre teszi a túlélését biztosító hobbikertjét.

A sztori nem bonyolult: valakit – akiről azt hitték, hogy meghalt a homokviharban – a Marson hagynak, de aztán ő jeleket sugároz a Földre, és kivárja míg 225 millió kilométerről eljönnek érte. Mindez két és fél órában.

A Mentőexpedíció humanista örömünnep, minden amerikai űrhajós és NASA-dolgozó egy emberként, családot, házat, kutyát hátrahagyva segít, hogy Mark hazajöjjön. A landolás óráit élőben közvetítik a Föld összes nagyvárosának főteréről, a világ népei konfetti esőben ünneplik a biogazdálkodót, kb. olyan ájultan, ahogy 1961-ben az Andrássyn végigautózó Jurij Gagarint…

Mentőexpedíció

színes, magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 136 perc, 2015

Bemutató dátuma: 2015. október 1. 

rendező: Ridley Scott

szereplők:  Matt Damon,  Jessica Chastain, Kristen Wiig