Korábbi “homofób és nőgyűlölő” kijelentései miatt petícióban tiltakoztak aktivisták életműdíja ellen. A francia színész végül átvehette az elismerést a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon.

MTI

A 83 éves színész vasárnap este vette át a cannes-i filmfesztiválon az Arany Pálma-életműdíjat; a fotók alapján láthatóan teljesen meghatódva, a könnyeivel küszködve fogott bele köszönőbeszédébe.

Alain Delon munkásságát azt követően ismerték el Európa első számú filmes eseményén, hogy egy feminista szervezet petícióban tiltakozott a gesztus ellen.

A Women and Hollywood nevű amerikai szervezet azt kérte a szervezőktől, hogy ne tüntessék ki “a rasszista, homofób és nőgyűlölő” Alain Delont. Az interneten vasárnap délig több mint 25 ezren írták alá a tiltakozó petíciójukat.

A megfogalmazók úgy vélik, hogy “nincs helye egy ilyen jelentős eseményen rasszistáknak, szexistáknak és homofóboknak”. Az aláírók felidézték, egy 2013-as tévéinterjúban Alain Delon úgy vélte, hogy a homoszexuális pároknak nem szabadna engedélyezni gyerekek örökbefogadását, a “nőket pedig macsó módon kell kezelni, beleértve a pofonokat is”. A petíció arra is emlékeztetett, hogy a filmsztár fia, Anthony Delon május 4-én az Instagramon azt állította az apjáról, hogy gyerekkorában erőszakos volt vele, és kutyákkal zárta össze egy ketrecben, hogy keményebbé váljon.

Le Journal du dimanche című francia hetilapban vasárnap megjelent interjúban Delon maga így vélekedett az őt ért vádakról: “nem vagyok a homoszexuálisok házassága ellen, nem is érdekel. Az emberek azt csinálnak, amit akarnak. De nem támogatom az azonos nemű embereknek az örökbefogadást. Elismertem, hogy ütöttem meg nőt? Igen. Azt is hozzátettem valószínűleg, hogy több pofont kaptam, mint adtam. De soha az életben nem zaklattam nőt.”

A fesztivál igazgatója, Thierry Frémaux azzal védte meg a Delonnak ítélt életműdíjat, hogy “szét kell választani bizonyos dolgokat”, és bár a rangos filmes esemény “elítél bizonyos megszólalásokat, de nem a véleménynyilvánítás szabadságát”. Delon szabadon kifejtheti a véleményét, még ha én nem osztom is azt (…) Nehéz mai szemüvegen át megítélni olyan dolgokat, amelyek évekkel ezelőtt történtek vagy amelyeket akkor mondtak.