Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 17
 •  
  17
  Shares

A nemzeti kulturális örökség védelmének érdekében a brit kormány ideiglenes leállította a Lady Chatterley szeretője című regény egy puhafedeles, rongyosra olvasott példányának kivitelét az Egyesült Királyságból. 

MTI

A maga korában hatalmas botrányt kavaró regény azon példánya, amelyet a könyv angol kiadója, a Penguin könyvkiadó elleni perben használt az ügyben eljáró bíró.  A könyv tavaly októberben a becsült ár több mint háromszorosáért, 56 250 fontért kelt el (18 millió forint) a Sotheby’s aukciósház árverésén. A kormány a könyv exportengedélyének ideiglenes feltartóztatásával azt akarja biztosítani, hogy találjanak olyan vevőt, akinek révén a könyv Nagy-Britanniában maradhat. Michael Ellis művészetért felelős kulturális minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn hangoztatta, hogy a Chatterley-per “vízválasztó volt a kulturális történelemben, amikor a viktoriánus eszméket legyőzte egy jóval modernebb gondolkodás. Remélem, hogy találunk vevőt, aki nemzetünk történelmének ezt a fontos részét megőrzi az Egyesült Királyság számára” – tette hozzá. 
 
D.H. Lawrence angol író, esszéista Lady Chatterley szeretője című regénye 1928-ban magánkiadásban jelent meg Firenzében, és nagy botrányt kavart. Ennek oka az volt, hogy a társadalmi konvenciók és különbségek elvetése mellett teljes nyíltsággal ábrázolta a nemi aktust, és le is írta az élőbeszédben használt trágár szavakat. Így az angol és az amerikai hatóságok pornográfia miatt elkobozták a művet, és csak igen erősen cenzúrázott változata jelenthetett meg. A londoni székhelyű Penguin Books 1960-ban megjelentette a könyvet a szigetországban, és hat hét alatt kétmillió példányt adtak el az addig tiltottnak számító regényből. A kiadó ellen azonban pert indítottak obszcenitás vádjával. Az esküdtszék tagjaihoz intézett hírhedt beszédében a vád képviselője azt kérdezte, vajon “olyan könyv-e ez, amelyet szívesen látnának a feleségük vagy a szolgálóik kezében?”. Az esküdtszék nem találta bűnösnek a kiadót. Az ítéletre a szólásszabadság győzelmeként, a társadalmi normák változásának jeleként tekintettek.

Kép: Sotheby’s


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 17
 •  
  17
  Shares