A Budapest Ritmo világzenei rendezvényen a Romano Drom koncertjével kezdődött el pénteken a 28. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, amely október 20-ig több mint 150 programmal várja az érdeklődőket közel 40 helyszínen.

MTI

A kortárs művészet egy nemzet kultúrájának, gondolkodásának, lelki állapotának is a legfrissebb lenyomatát adja – hangsúlyozta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára a pénteki megnyitón az Akvárium Klubban. Kiemelte: a kormányzat számára kiemelt prioritás, hogy a kultúrára fordított források bővüljenek. Az Európai Unióban Magyarország az egyike azoknak, ahol a legtöbbet költik a kultúrára, így erre a fesztiválra is évről évre egyre magasabb támogatás jut. “Így ki-ki a maga szája íze szerint megtalálhatja azt a művészeti ágat, előadót, aki leginkább leköti” – mondta. Budapest széles kínálatot nyújt a különböző művészeti ágak kedvelőinek, akár kortárs, akár klasszikus műfajról van szó.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes a régió egyik legkiemelkedőbb kortársművészeti eseménysorozatának nevezte a fesztivált. “A kortárs kultúra jelen van az életünkben és végül a kulturális örökségünknek is szerves része lesz, hiszen olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek a jelen aktualitásának a szépségei vagy éppen sokszor a kihívásai” – hangsúlyozta.

Az összművészeti eseménysorozaton számtalan műfaj képviselteti magát a kortárs zenétől a táncművészeten és az operán át a könnyű- és világzenéig, de nagy szerepet kap a programban a dzsessz, a képzőművészet, a színház és az irodalom is szerte a főváros kulturális intézményeiben és közterein. A programok között mindenki, a legkisebbektől a legidősebbekig, megtalálhatja a számára legszerethetőbb eseményt – mondta.    

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, az Operatív Testület tagja azt hangsúlyozta: munkájuk során évről-évre átélik azt az örömöt, felfedezést, amit Budapest tud nyújtani, hiszen a fesztiválon megjelenő rengetek művész, alkotó, előadó egyfajta eszenciáját nyújtja a fővárosnak. Kitért arra is, hogy a kortárs művészeti fesztivál olyan támogatási alapot kapott, “amelyben ki tudnak teljesedni, lehetőséget tudnak adni annak a gazdagságnak, ami Budapesten fellelhető”. Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a szervező Operatív Testület elnöke úgy fogalmazott, az elkövetkező 17 “varázslatos nap” során a kortárs művészet megmutatja azt, hogy ez a kor mitől izgalmas.

A CAFe Budapest nyitókoncertjén idén a Romano Drom zenekart hallhatja a közönség péntek este. A 20. születésnapját ünneplő zenekar egy különleges előadás keretében tekint vissza eddigi pályájára az Akvárium Klubban.

Fotó: MTI