Melissa McCarthy-t, az eddig többnyire mosdatlanszájú tramplikat alakító vicces ducinőt ezúttal drámaibb szerepben láthatjuk újra a mozivásznon. A mozikban e héten landol A bűn királynői című film, amelynek főszereplői férjük lekapcsolása után kezükbe veszik az ír maffia ügyeit, és meglepően hamar alkalmazkodnak a helyzethez. Összeszedtünk néhány filmet, amelynek hősnői bűnszervezet alapításában, rablásban, gyilkosságban vagy más egyéb törvénytelen tevékenységben jeleskednek.

061.hu

A nagy dobás (1996)

F. Gary Gray (Nincs alku, Az olasz meló) filmjének főszereplőire az általános píszí narratíva szerint ráfoghatjuk, hogy halmozottan hátrányos helyzetűek, hiszen nők is, afroamerikaiak is… Noha azt rögzíthetjük, hogy mindkét nevezett csoport gyakorta szembesül hátrányos megkülönböztetéssel, ez az akciókban, csapaton belüli viszályokban, személyes drámákban bővelkedő film nem ad a szájába szereplőinek Ocean’s 8-féle turbofeminista mambódzsambót. Kimberly Elise, Vivica A. Fox, Queen Latifah, illetve Jada Pinkett-Smith roppant erős alakítást nyújtanak és igazából már pusztán miattuk megéri végignézni a filmet. Négy elkeseredett barátnő, akik takarítói állásból tartják fel magukat, az egyik nap elhatározzák, hogy bankot fognak rabolni. Az első pénzintézet kirablása meglepően könnyedén megy, a lányok pedig lassan vérszemet kapnak, ténykedésükre a rendőrség is felfigyel és akcióba lép. Az utolsó banknak, a legnagyobb dobásnak egy olyan helyszínt választanak ki, ami több veszélyt tartogat, mint a korábbiak együttvéve.

https://www.youtube.com/watch?v=nOX1KGWZpds

Van az a pénz, ami megbolondít (2008)

Bridget (Diane Keaton) a jómódú kertvárosi középosztálybeli nők életét éli, gyerekei már felnőttek. Miután a családfenntartó férj munkanélkülivé válik, a házaspár képtelen változtatni költekező életmódján, majd amikor a ház is dobra kerül, Bridget kénytelen munka után nézni. Filozófia szakos diplomájával ugyan nem sokra megy a piacon, mégis sikerül elhelyezkednie a Nemzeti Bankban – igaz, takarítónőként. A munkahelyén ismerkedik össze Ninával és Jackie-vel (Queen Latifah és Katie Holmes), akikkel hamar megtalálja a közös hangot, az új barátság pedig az agyműködésére is termékenyen hat: hamar rájön, hogyan tudna pénzt szerezni. A három nő szövetkezik, hogy ellophassák a bank megsemmisítésre váró pénzkötegeit. Szuperkönnyed délutáni rablómatiné remek színészekkel. Ennél többet nem is érdemes elmondanunk a produkcióról.

A hal neve: Wanda (1988)

Jamie Lee Curtis annak idején horrorkirálynőként írta be magát a film nagykönyvébe, végül mint ragyogó komika tűnt el a filmvászonról. A Schwarzenegger-féle Két tűz között naivából badass akcióhőssé vedlő háziasszonyának prototípusa egy kavarógép femme fatale, aki a történettel együtt a társrendező és forgatókönyvíró John Cleese agyából pattant ki. A Monty Python-féle abszurd és intellektuális taplóhumor, na meg színészként Cleese és Michael Palin jelenléte természetesen nyomot hagy az alkotáson, aminek csak örülhetünk. A legnagyobb meglepetés azonban Kevin Kline, aki a csapágyas hónaljszaglászó macsó szerepében képes halálra röhögtetni. Szó szerint, ugyanis a jelenetnél, amelyben a kretén Otto egy sültkrumplit gyömöszöl Palin orrlyukába, egy dán férfi konkrétan belehalt a röhögésbe. Kline mindenki meglepetésére Oscart kapott a szerepért a legjobb mellékszereplő kategóriában – a meglepő nem a díj volt, hanem a tény, hogy egy vígjátéki alakításért adták, mert az Amerikai Filmakadémia tagjai rendszerint a drámákat részesítik előnyben a díjazáskor.

Lopom a sztárom (2013)

Sofia Coppola, Francis lánya megmutatja nekünk a celebkultusz legmélyebb bugyrait. A hírességek otthonait fosztogató Los Angeles-i tinigang igaz történetének feldolgozásában unalomig visszafogott közönnyel festi meg a nihilista posztkamaszok évődését, a témához illő tökéletes üresség azonban megreked a nézőben. A Bling Ring néven elhíresült tolvajcsapat sztorija persze remek tükörképe a mai hírnév- és luxushajhászó fiatalság naivitásának: a hollywoodi sztárok fényűző életétől mezmerizált kamaszok brahiból betörtek idoljaik, Orlando Bloom, Lindsay Lohan, Paul Oakenfold vagy Paris Hilton otthonába (utóbbi belement, hogy a „barbieházában” forgassanak), és összesen három millió dollárnyi ingósággal pucoltak el. A valódi elkövetők több éves börtönbüntetést kaptak – persze csak azután, hogy a tettük miatt híresek lettek. Az ilyesmin persze azóta nem érdemes meglepődni, hogy Mark David Chapman elsütötte a fegyverét.

Nyughatatlan özvegyek (2018)

A világ második legismertebb Steve McQueenje 2008-ban tűnt fel az ír éhségsztrájkról rendezett filmjével (Éhség), majd A szégyentelenben egy szexfüggő férfi bőrébe bújtatta Michael Fassbendert. A következő, 12 év rabszolgaság című drámáját hat éve mutatták be, a régóta várt folytatásra tavaly novemberig kellett várni. A női heistfilm zsánere egyébként nem bővelkedik remekművekben, sőt, alig akad képviselete, McQueen azonban biztos kézzel csapott az ösztogénbe, a filmet ráadásul Gillian Flynn-nel, a remekül sikerült Holtodiglan szerzőjével együtt jegyzi. A főszereplőkben, vagyis a négy chicagói özvegyben nincsen semmi közös – kivéve egyvalamit: az adósságot, ami férjeik alvilági tevékenysége után maradt. A gyász enyhülésével együtt igyekeznek változtatni szorult helyzetükön, biztosítani jövőjüket, szembeszállva néhai férjeik ellenségeivel. McQueen igen illusztris szereplőgárdát vet be, az özvegyek, azaz Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki és Cynthia Erivo mellett Liam Neeson, Robert Duvall, Colin Farrell vagy Jon Bernthal, aki a Walking Dead meg a Punisher sorozatokban bizonyította rátermettségét.

Kill Bill 1-2 (2003)

Quentin Tarantino piszok jó az erős női karakterek megalkotásában, közülük is kiemelkedik a a hetvenes évek távol-keleti wire-fu filmjeiből és még ki tudja mennyi zsánerből összegyúrt Kill Bill főhősnője és női ellenlábasai. A Menyasszonyt (Uma Thurman), azaz Beatrix Kiddót, azaz a Fekete Mambát csoportja, a Halálos Vipera Merénylőosztag a titokzatos Bill (David Carradine) vezetésével megpróbálja eltenni láb alól az esküvője napján. Csodával határos módon a jó útra tért hitwoman túléli a násznép lemészárlását, négy évi kóma után pedig nekiáll, hogy egyenként álljon bosszút a merényletben részt bérgyilkostársain, végül pedig bábmesterükön, Billen. Nem csak férjét veszítette el, de gyermekét is elvették tőle, így mindent megtesz, hogy végezzen ellenségeivel. A Menyasszony célpontjai Michael Madsen és David Carradine karaktereit leszámítva maguk is nők – Vivica A. Fox, Lucy Liu, Daryl Hannah és Chiaki Kuriyama roppant meggyőző alakításában -, a legpusztítóbb badass amazonok, akiket hátán hordott a filmvilág. Kiddo azonban a legkeményebb mind közül, nem hiába hordja a kettévágott bosszúopusz nagy részében Bruce Lee sárga kezeslábasát és egy eredeti Hattori Hanzo katanát. Túlél egy fejlövést, több évnyi kómát, a kóma alatt szexuális zaklatást, a véres párbajokat a hozzá hasonlóan kiképzett egykori orgyilkos társaival, sőt, egy kisebb hadsereggel is leszámol egy japán étterem közepén, és még Pai Mei ötpontos szívrepesztő titoktechnikáját is elsütheti a fináléban.