Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •  

Jubileumi évét éli a Müpa tehetséges jazzelőadókat felfedező programsorozata, idén már tizedik alkalommal rendezi meg az intézmény a mától vasárnapig tartó Jazz Showcase fesztivált. Ez afféle „talentum börze”, ahol a fiatal jazz tehetségeket megismerheti a nagyvilág és persze a szakmai közönség. Ezúttal kilenc fiatal előadó mutatkozik be a közönség és a neves szakemberekből álló nemzetközi zsűri előtt.  A Jazz Showcase programját esténként idén is különleges koncertek kísérik, a szombati napon a Bágyi Balázs New Quartet és az új zenészgenerációt képviselő kínai trombitás, Li Xiaochuan lépnek színpadra. Bágyi Balázs jazz dobossal, a Magyar Jazz Szövetség elnökével beszélgettünk a rendezvényről, és a jazz mai helyzetéről.

LEIRER TÍMEA – 061.hu

Hallgatnak ma a fiatalok jazzt?
A jazznek rengeteg válfaja létezik, amelyek közül sok nagyon közel állhat a fiatalokhoz, ilyen például a smooth jazz. Emellett nagyon sok jó példa létezik a jazz és más műfajok kollaborációjára. Remek felvételek születnek például az elektronikus zene és a jazz párosításából, de Amerikában a hiphop és jazz házasítása is bevált. A cél, hogy megmutassuk, milyen sokrétű, milyen színes a jazz világa.

A jazz műfajával sokszor kicsit távolságtartóan viselkednek az emberek, talán ezért is nehezebb megteremteni a kapcsolatot.
Nagyon sok olyan rendezvény van, amelynek az a célja, hogy közelebb hozza, megismertesse a közönséggel jazzt. Ilyen például a Magyar Jazz Napja, melyet ősszel a Budai várban tartottunk vagy a Magyar Jazz Ünnepe, melyet minden évben a Tavaszi Fesztivál programjaként szervez a Magyar Jazz Szövetség. A Müpa e hétvégi rendezvénye, a három napon át ingyenes koncerteket kínáló Jazz Showcase is ilyen. Ezek mind nagyon sikeres programok, amelyekre szép számmal érkezik a közönség, nagyon sokan itt ismerik meg a műfajt és örömmel jönnek a következő koncertekre. Ezzel együtt azt gondolom, több figyelmet kellene szentelni a fiatalok zenei nevelésére, a mára csúnyán behatárolt iskolai ének-zene oktatás tanmenetét is bővíteni lehetne. A magasabb szintű zenei képzések során is érdemes lenne több gondot fordítani arra, hogy az improvizációra tanítsák, motiválják a zenészeket. Ha mindez megvalósulhatna, könnyebben közel kerülhetne a fiatalokhoz a jazz világa.

Bágyi Balázs New Quartet (Fotó: Elbert Tamás)

Nemzetközi színtéren nagyobb az aktivitás?
Nyugat Európában és Ázsia bizonyos részein igen, de Amerikában, a jazz szülőhazájában például nem. Az amerikai zenészek nagy része ma már Európában koncertezik. A Távol-Keleten nagyon kedvelik a jazzt, sokáig a japán piac volt az európai és amerikai zenészek „paradicsoma”, nagyon sok magyar zenész is itt készítette és adta ki a lemezét, Harcsa Veronika és Szőke Nikoletta például nagyon népszerű előadók Japánban. Manapság a jazz színtér lassan áttevődik Kínába, ahol óriási az érdeklődés a műfaj iránt, jó tíz éve jazzképzés is létezik, Shanghai a jazz élet pezsgő színtere lett.

Mi a hétvégi Jazz Showcase szerepe?
A Müpa 2008-ban indította útjára a programsorozatot, amely a régióban egyedülálló módon biztosít lehetőséget a fiatal jazz zenészek bemutatkozására európai és amerikai dzsessz-szaktekintélyek előtt. A sorozat célja, hogy ezzel továbbtanuláshoz, lemezfelvételi lehetőséghez, koncertturnékhoz segítse a magyar dzsessz utánpótlását. Úgy kell elképzelni a rendezvényt, mint egyfajta expót vagy börzét, ahol a fiatal zenészek megmutatják magukat a zenerajongók mellett a szakmai közönségnek is. Minden nap 16 órától fiatal előadók lépnek fel kb. 30 perces koncertprogramokkal, melyekkel a produkciók a „kirakatba” kerülnek, Müpa meghívására érkezett nemzetközi és hazai szakmai képviselők figyelik a koncerteket, akik a fellépőket később megkereshetik és felkérhetik más produkciókhoz is. Ráadásul a program a fiatalok számára találkozási lehetősége teremt szélesebb közönséggel, melynek tagjaiból később rendszeres koncertlátogatók válhatnak. A jazz showcase délutáni koncertjei nyilvánosak és ingyenesek.

Mit mutatnak az elmúlt évek tapasztalatai, mit hoz a jazz showcase a fiatal előadóknak?
A sorozatban korábban fellépő fiatalok közül többen napjainkra a hazai dzsessz-színtér kikerülhetetlen alakjai lettek, és külföldön is egyre nagyobb sikereket érnek el. Én elsősorban, mint fellépő vagyok érintett a Jazz Showcase programjában, de amióta létezik, figyelemmel kísérem a rendezvényt. Örvendetes dolog, hogy már tizedik éve létezik, lehetőséget biztosít a tehetséges fiataloknak és láthatóan egyre népszerűbb a közönség körében.

Bágyi Balázs New Quartet (fotó: Davor_Hrvoj)

A Jazz Showcase programjában nemcsak szárnyukat próbálgató jazz zenészek mutatják meg magukat, hanem esténként egy-egy különleges jazz koncert is várja a nézőket. A Bágyi Balázs New Quartett szombat este egy kínai trombitás, Li Xiaochuan társaságában áll színpadra. Honnan az ismeretség?
A jazz területén gyakori a nemzetközi kollaboráció, mely sokszor úgy valósul meg, hogy soha nem találkoztak előtte, csak a fellépés napján látják egymást először. Ez is remekül működhet, de esetünkben ez nem így történt, Li Xiaochuannal egy korábbi kínai látogatásom találkoztam. 2015-ben és 2016-ban több koncertet is játszottunk együtt, akkor én ültem be az ő zenekarába, most pedig ő fog csatlakozni a mi zenekarunkhoz. Vegyes műsorral állunk színpadra mely során a saját dalainkat és Li dalait játsszuk. Többszöri együttműködésünknek köszönhetően nagyon jó kis műsorunk alakult ki…

Li Xiaouchuan (fotó:thatsmags.com)

A Müpa Átriumában a délutáni órákban zajlik a fesztivál, amelyet február 3-án a zongorista Balogh Gyula és kvartettje nyit, őket a hagyományosabb dzsesszhangzást képviselő Gino’s B Version, és a 2014-es Jazzy Dalversenyen a legjobb szöveg díját elnyert Girly Groove követi. A napot a 2011-es Showcase egyik kedvence, az akkor 13 éves révkomáromi dobos, Hodek Dávid zárja. Ő az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban is jelentős sikereket ért el, a Fesztivál Színházba is amerikai zenésztársakkal érkezik. A zongorista Paul Cornish-sal és a bőgős Joshua Crumblyval alkotott trió a funk, a hiphop és a popzene motívumaiból is merít. Szombaton, február 4-én a hatvanas, hetvenes évek ambient és technoid improvizatív stílusaink határán mozgó Jazzbois duó indítja a napot, őket követi Horváth Cintia és kvintettje, végül az altszaxofonos Ludányi Tamás és kvartettje játszik. Este a dobos-zeneszerző Bágyi Balázsnak és új kvartettjének vendége a virtuóz kínai dzsessztrombitás Li Xiaochuan lesz.

Mit hallhatunk vasárnapi zárónapon?
Az Átriumban Kész Petra énekesnő egyedi trióformációja, a multi-dimensional jazz-hop chill Cymbal Rush kezd, őt az énekes Vörös Janka által vezetett e-Series követi, végül a tavaly májusban alakult Toni Snétberger Quartet lép színpadra. A jubileumi Jazz Showcase gálakoncerttel zárul február 5-én a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, ahol a korábbi években látott Fábián Juli, Harcsa Veronika és Gájer Bálint énekes, Balogh Zoltán zongorista, Balogh Roland és Gyémánt Bálint gitáros, valamint a Koppenhágában élő Bolla Gábor szaxofonos tér vissza egy örömzenélésre. A szólistákat a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzett vagy még ott tanuló muzsikusokból alakult Senior Big Band kíséri az egyetem docense, László Attila vezetésével. A Jazz Showcase keretében látható Sánta István Csaba Jazzonance című fotókiállítása is. 

Vezető kép: Bágyi Balázs (Fotó: Kasia_Kukielka)


Tetszett a cikk?
  •   
  •   
  •  
  •