“Régen egy zenekar azért turnézott, hogy eladhassa az albumait, és ebből meg tudjon élni. Ma épp fordítva. Azért csinál lemezt, hogy turnézhasson, amiből talán majd meg tud élni” – vélekedik Simon Bartholomew. A tavaly újjáalakult Brand New Heavies gitárosával az elmúlt harminc év zenei formálódásáról, és az ezzel párhuzamosan az együttesben bekövetkezett változásokról beszélgettünk. A londoni acid jazz úttörői július 18-án, pénteken lépnek fel a VeszprémFesten.

LOVAS EMMA- PestiMese/Nulla6egy Facebook-csoport

– A banda a nyolcvanas években alakult. Milyen változások mentek végbe azóta a zenei szcénában?
– Semmilyenek. Jó látni, hogy minden a régiben maradt. Á, csak viccelek! Amikor elkezdtük, kazettán hallgattuk meg a mixeinket, aztán jött a cédé. Wow! Utána meg az internet! Wow! Szerintem nem kell részleteznem, hogyan hatott ez a zeneiparra. Régen egy zenekar azért turnézott, hogy eladhassa az albumait, és ebből meg tudjon élni. Ma épp fordítva. Azért csinál lemezt, hogy turnézhasson, amiből talán majd meg tud élni. Az internettel és az okostelefonokkal akár otthon is lehet zenét írni, elképesztő…Őrült világban élünk. Ez inkább dilikrácia, nem demokrácia!

– Sokan éppen ezért szükségtelennek tartják használni az agyukat a zeneíráshoz…Egy-egy húsz perc alatt összedobott, tingli-tangli dal hónapokig képes vezetni a rádiók lejátszási listáját.
– Ez mindig így volt. De ha tudom, hogy nekem mi számít jó zenének, hogy kit veszek be a “jó zene” kategóriába, akkor muszáj támogatnom őket. Ehhez pedig óriási segítség az internet. Ha szeretsz egy zenekart, menj el a koncertjeire, vegyél cédéket tőlük, máskülönben, mint egy virág, elszáradnak.

– Mit gondolsz az egymástól nagyon távol eső műfajok keresztezéséről? Könnyebb útja ez a zeneírásnak, vagy épp ellenkezőleg?
– Ez nem új dolog. A Led Zeppelin keményebb, rock témákat hozott össze a blues-zal és a folkkal, ahogy az általam imádott Genesis is Peter Gabriellel. James Brown afrikai ritmusokkal keresztezte a rock and rollt, így kapta meg a funkot. A műfajkeverés elkerületetlen. Amikor viszont egy trend telítetté válik, óhatatlanul kialakul valami rossz is, mint például a punk.

the-brand-new-heavies-original-46712

A The Brand New Heavis zenéje a jazz, a funk és a soul egyedi keveréke Fotó: jegy.hu

– A legutóbbi, Forward című albumotok hat év szünet után jelent meg. Mi tartott ilyen sokáig?
– Megváltozott a világ, megváltozott a mi világunk. Énekest kerestünk, buliztunk. Az idő meg elszaladt anélkül, hogy észrevettük volna…

– Hogyan találtatok rá Dawn-ra, az új énekesnőtökre?
– A harsonásunk, Nichol Thompson ajánlotta. Bejött a stúdiónkba, aztán lenyomtunk pár bulit. Nagyon jól áll neki a színpad! Kérlek, gyertek el, nézzétek meg ti is, őrüljetek meg a koncertünkön, mert meg lehet.

– Mi inspirál, hogyan születnek a dalok?
– Mindannyiunkat más és más. Az a legjobb, amikor fogjuk a hangszereinket, és elkezdünk jammelni. Ilyenkor kapjuk el igazán az érzést.

– Mit hoztok Veszprémbe?
– Imádjuk a magyar közönséget, örülünk, hogy meghívtak minket Magyarországra. Bizonyára a színpadon, és azon kívül is remekül fogjuk érezni magunkat. Igyekszünk a legjobbat adni magunkból.

– Mi következik Veszprém után?
– Turnézunk tovább a világ körül, sok-sok munka vár ránk, de alig várjuk. Szerencsések vagyunk, hogy ezzel foglalkozhatunk.

Vezető kép: auntbetty.co.uk