Tarr Béla Családi tűzfészek című, 1977-ben forgatott filmjének színpadi adaptációját mutatják be a Trafó – Kortárs Művészetek Házában; az Orlai Produkciós Iroda következő premierjét február 27-től láthatja a közönség.

MTI

Az előadásban Péter Kata, Gyabronka József, Schruff Milán, Hernádi Judit, Pataki Ferenc, Ullmann Mónika, Török-Illyés Orsolya és Nagy Norbert látható. Tarr Béla filmjének színpadi adaptációját Garai Judit dramaturg és Pass Andrea, a produkció rendezője készítette. A jelmezeket Pető Kata, a díszletet Bobor Ágnes tervezte, a zene Iszlai József munkája. A Családi tűzfészek alkotói aktuális problémát dolgoznak fel, egy mikroközösség életét vizsgálják.

“Lakáshiány, Paks, népesedéspolitika, a rendszernek való kiszolgáltatottság, kilakoltatások és egy összetört Kádár-címer, amit precízen, mintha meg sem történt volna, össze kell ragasztani” – idézik fel a közleményben a 22 éves Tarr Béla első filmjének motívumait. Tarr Béla komolyabb filmes előképzettség és referencia nélkül forgatta le első mozifilmjét, bár a főszereplő házaspárról – akik a való életben is férj és feleség voltak – korábban már készített egy 8 mm-es rövidfilmet a lakáshelyzet kapcsán. A film megkapta a magyar filmkritikusok díját, a legjobb elsőfilmes rendezés és a legjobb operatőr kategóriákban is a legjobbnak bizonyult, a mannheimi filmfesztiválon pedig nagydíjjal ismerték el. Moziban mintegy húszezren látták, majd a televízió is műsorra tűzte. A színházi előadás a Trafó, az Orlai Produkciós Iroda és a Füge Produkció együttműködésében jött létre.