Amíg te vagy a fő attrakció a popnak nevezett kuplerájban, alig lehet hozzád időpontot kérni, aztán már csak madame lehetsz, ha túléled ezt az egészet. Madonna Madame X című lemezén egyszerre Madame és portéka, amit úgy old meg, hogy csak azt vállalja be, amihez kedve van: most a kortárs elektropop menüt ajánl megszelídítettebb,  portugál pulzálással.

PZL – 061.hu

Nagyobb összegben mertünk volna fogadni arra, hogy Madonna 61 éves korában megjelent új lemeze nem hozza el a sokadik diszkóforradalmat, maximum egy egyszemélyes tüntetést abszolvál. Így lett, és azt kell mondjuk jól sikerült. Először persze azzal kapcsolatban kéne dűlőre jutnunk, hogy melyik volt a művésznő utolsó jól sikerült albuma. Nos, talán a 2003-as American Life az a lemez, amelyen jól beazonosítható ún. dalok, slágerek szerepelnek, és meglepő módon a Mademe X-ről is ez a 16 évvel ezelőtti lemez jutott eszünkbe. Sokan a 2005-ös Confessions on a Dance Floort tartják az utolsó jó Madonna-albumnak, de ez már egy megamix partydiszkó, mintsem daloknak nevezhető felvételek rendszere.

A Madame X inkább azzal tűnik ki a korábbi Madonna albumok közül, hogy remek atmoszférákkal dolgozik, vannak itt egzotikus hangszerek, izgalmas ősi ritmusok, partypop és folk, mamipornó és euró-diszkó, és tényleg egy semmihez nem hasonlítható atmoszféra, amit nemcsak a klipek és az Istraképek sugallnak, hanem maga a zene is. Igazi sláger, amely saját lábán is megállna, nos talán az is van a lemezen, itt az etno-elekrtro Batuka című földszagú diszkó. Persze, mit mondjunk, oké, remekül hangszerelték meg a semmit, illetve ott van a szintén izgalmas Killers Who Are Partying, ami szintén inkább csak egy hangulat, magát a változatosnak tűnő albumot nem viszi el.

Azok a dalok a jobbak, amelyek nem akarnak egy ligában versenyezni az Instra-korosztály kedvenceivel, amikor el meri engedni magát a művésznő, és jobban mer önmaga lenni. Meg tud-e öregedni méltósággal egy diszkósztár? Valószínűleg csak akkor, ha abbahagyja. Madonna nem hagyja abba, hiszen csak abban a világban ismeri ki magát, amit az elmúlt közel negyven évben maga köré épített. Az album borítóján létható képen bevarrt a szájjal pózol, ami pont az ellentéte a Rolling Stones kiöltött nyelvének, de szerencsére sem Jagger, sem Madonna nem nyugdíjazta magát. Úgy tűnik, a rock mellett a diszkó is örök és elpusztíthatatlan.

Madonna
Madame X
Universal
13 szám 57 perc