Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 265
 •  
  265
  Shares

Ahhoz, hogy a kreatívipar Magyarország egyik sikerágazata lehessen, szükség van világszínvonalú oktatásra Budapesten, szükség van tehát egy XXI. századi, a hagyományokra is építő, nemzetközileg versenyképes dizájnegyetemre. Ezért támogatta a magyar kormány Kopek Gábor rektor nagy ívű tervét a MOME Campus megvalósítására, ami a művészeti képzés területén európai szinten is jelentős beruházás.

061.hu

A MOME új campusa több mint egyetem, alkotóműhely, innovációs és kutatási központ, városépítés is egyben. A magyar kreatívipar zászlóshajója jött létre, olyan különleges intézmény, amelyhez hasonló sincs Közép-Európában, sem tartalomban, sem pedig építészeti minőségben. A MOME új campusa nem csupán oktatási intézményként működik majd, hanem erősíti a kutatási tevékenységét is, hogy továbbra is élen járjon az innovációban. „Az új MOME campus növeli a kiváló magyar teljesítmények létrejöttének esélyeit és fölépítésének köszönhetően két magyar világsiker erősödik tovább és erősítheti Magyarországot: Budapest, a nemzet fővárosa és a magyar kreatívipar” – hangsúlyozta az építés irányításáért felelős Fürjes Balázs kormánybiztos a campus ünnepélyes megnyitóján.

Az új campus több mint egyetem – városépítészeti gesztus is egyben. Világszínvonalú, 21. századi, kortárs építészeti alkotás született, miközben „Budapest zöldebb lett – a fejlesztéssel a lélegző zöldfelület gyarapodott” – hívta fel a figyelmet Fürjes. A környék lakói számára barátságos környezetet, a kikapcsolódás, pihenés lehetőségét megteremtő, tizenötezer négyzetméteres zöld közpark nyitott a lakosság számára is. A campus építésztervezői Reimholz Péter (†2009), Csomay Zsófia, Németh Tamás, valamint a 3h Építésziroda és vezetői, Csillag Katalin és Gunther Zsolt. A campus kivitelezőjét szigorú nyílt, európai uniós közbeszerzési versenypályázaton választották ki, a versenyt a legalacsonyabb árajánlatot adó kivitelező nyerte. A Market Zrt. Scheer Sándor vezérigazgató vezetésével végezte el az elnyert munkát.

A campusfejlesztés száz százalékban hazai teljesítmény, a tervezéstől a kivitelezésig magyar tervezők tervezték és magyar vállalkozók építették. A MOME 25 000 m2 épületet és 15 000 m2-es közparkot magában foglaló új campusa határidőben és költségkereten belül készült el. A beruházás teljes költsége bruttó 21,4, nettó 16,8 milliárd Ft és a vállalás szerint 2019 szeptemberében megkezdődhet az egyetemi tanév.  Közel húsz év munkája áll a projekt mögött, melynek eredményeképpen 25 ezer négyzetméter épített tér és 15 ezer négyzetméter park jött létre. A kreatív ipar az egyik leggyorsabban fejlődő ágazat, amely jelentős mértékben hozzájárul a nemzetgazdaság növekedéséhez is.

Képek: MOME


Tetszett a cikk?
 •   
 •   
 • 265
 •  
  265
  Shares