A Los Angeles-i Universal Studios filmes témaparkjában  a Jurassic Park ride-on láthatunk egy életképet, mely szerint kölyökdínók civódnak egy popcornos zacskókon. És persze ebből a zacskóból sosem fogyhat ki a kukorica, mert nemcsak a dínók szeretik a popcornt, hanem Hollywood is, és csak idő kérdése volt, hogy a kilencvenes évek Jurassic Park-szériáját mikor ássák ki a szórakoztatóipar paleontológusai. Mindenki tudja, hogy a 2015-ös Jurassic World minden idők öt ödik legsikeresebb mozija, így aztán nem volt kétséges, hogy újabb dínótojásokat keltetnek ki a forró vetítőgépek mellett. Ez lett a Jurassic World: Bukott birodalom, ami egy lenyűgöző trash-mozi.

PZL – 061.hu

Pont olyan mixtúra, amilyen genetikai koktél lett a Bunsen-égő fényében pancsolt indoraptor, a fosszíliák V2-es rakétája, a szuperfegyver designer dínó. Ugyanis a 2018-as Jurassic World klasszikus B-filmes kalandozás, akcióhorror, menekülős mozi, egy afféle Harry Potter kulisszák közé terelt dínórodeó a raptor-suttogóval, a már jól ismert Owennel (Chris Pratt), aki olyan mozicsillag lehetne, mint amilyen Harrison Ford volt 1981-ben, ha nem sztájlingolták volna ebben a filmben is barna bőrmellénykéjében olyannak, mintha ő lenne a veszprémi állatkert szóvivője. De még így is megnyerő felépítésű a fiatalember, Claire-ről (Bryce Dallas Howard) már nem is beszélve, kettejük között annyira szikrázik a levegő, hogy bármelyik dínó tojásból azonnal kiugranának a kis raptorok.

Szóval, minden onnan folytatódik, ahol 2015-ben abbamaradt. Az egykoron Isla Nublar szigetén működő Jurassic World tematikus parkot és luxusüdülőhelyet – amely bizonyára Disneyland és a San Diego-i Sea World metaforája  –elpusztították a kiszabaduló dinoszauruszok, a szigeten pedig bevackolták magukat a magukra hagyott dínók. Viszont néhány év után  a dínó zoo mellett kitört a vulkán, így az állatvédő civilek egyre erősebben lobbiznak, hogy biztonságos helyre evakuálják a dínó szafaripark önellá hőseit, akik 165 millió éven át uralták az egyes ökoszisztémákat, de mára már csak feltámasztott bazári majmok lehettek. A filmnek az egyik legizgalmasabb aspektusa, hogy majdnem megismétli 65,5 millió évvel ezelőtti kipusztulásukat, és trash ide vagy oda, gyönyörű jelenet az, amikor – a történelem önmagát újra megismételve – ismét kihal néhány faj a sziget  lávatüzében.

Világos: a franchise-nak csak akkor van esélye, ha árnyalja az egydinemziós hősöket (sikerült), ha van jellemfejlődés (Claire esetében remekül megoldották), és ha kiterjesztik a film világát mondjuk a horror felé. A 2015-ös film után már nem volt értelme úgy emelni a tétet, hogy egy mindennél nagyobb designer dínót dobnak le a stúdiódíszletek közé, ezért inkább egy szuperintelligens gyilkológépet, az indoraptort eresztették ki a karámból, hogy aztán a kis Amy gyerekszobájába ugorjon be egy teára, majd lebontson egy neogótikus palotát, ami főleg a Harry Potteres kulisszákat idézi meg. A két civódó, évődő szerelmes mellett a főszerepet az előző részből már megismert Blue nevű velociraptor viszi, aki ugyanolyan ádáz harcot vív az indoraptor ellen, mint ők. A spanyol rendező, J.A. Bayona tökéletes választás volt, parádés akciószimfóniát hozott össze, egy ideális nyári blockbustert, amely közös nevezőre hozta az őslénypankrációt a szerelmes cicaharccal.

Jurrasic World: Bukott birodalom
amerikai-spanyol akciófilm
rendezte: J.A. Bayona
szereplők: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Jeff Goldblum
bemutató: 2018. június 7.