„Sokszor egyetlen élmény egész életre megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni: ezt megszerezni az iskola kötelessége.” – írta Kodály Zoltán. A Szent István Filharmonikusok Felfedezőúton című sorozatának célja éppen az, hogy megszerezze ezt az élményt, s „megnyissa a fiatal lelket” – nemcsak a zenének, hanem a táncnak és más társművészeteknek is.

A beavató, élményadó sorozat 2011 őszén indult a zuglói fiatalok számára, akiket szervezetten, iskolaidőben hoznak az előadások helyszínére, a Zuglói Szent István Zeneházba. Az épület 2023 őszétől kibővítve, gyönyörűen felújítva, még több lehetőséggel várja a fiatal közönséget. 2022 óta a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával a Felfedezőúton-sorozat előadásait a XV. és XVI. kerületi fiatalokhoz is elvisszük. A programokat már jóval több, mint 100.000 fiatal látta. Több produkcióból film is készült. A sorozat kezdeményezője és hátterének megteremtője: Záborszky Kálmán Kossuth-díjas karmester, a Szent István Filharmonikusok művészeti vezetője. A sorozat állandó szerkesztő-műsorvezetője és arculatának kialakítója: Solymosi Tari Emőke Széchenyi-díjas zenetörténész. A programokban az 1954-ben alapított, Magyar Örökség Díjjal is kitüntetett zenekar, a Szent István Filharmonikusok mellett kiváló táncművészek, valamint énekes és hangszeres szólisták lépnek fel. Minden ősszel a 10-től 18 évesek (felső tagozatos általános iskolások és gimnazisták) kapnak egy kb. 50 perces előadást, mindig új tematikával. Minden tavasszal az 5-től 10 évesek (nagy csoportos óvodások és alsó tagozatos iskolások) kapnak egy kb. 45 perces előadást, szintén minden évben új tematikával. A szerkesztést mindkét korosztály esetében az értékelvűség, a magas minőség, az összművészeti jelleg, a változatosság és feszesség, valamint az életkori sajátosságok figyelembevétele jellemzi.

Felfedezőúton-sorozat
2023 ősz – tél

„…ifjú szívemben a lángsugarú nyár”
A 200 éve született Petőfi Sándorról – másképp

Művészeti program a XIV., XV. és XVI. kerületi felső tagozatos általános iskolás és

gimnazista diákok számára

Budapest, XIV. kerület: Zuglói Szent István Zeneház
2023. november 7., 8., 10., 13., 14., 15.
Budapest, XV. kerület: Hubay Jenő Zeneiskola és AMI

2023. november 17., 21.

Budapest, XVI. kerület: Erzsébetligeti Színház

2023. december 5., 7.

A Felfedezőúton-sorozat 10-től 18 éves diákoknak összeállított, vadonatúj összművészeti programja a 200 éve született Petőfi Sándor alakját eleveníti meg, a zseniális költő forradalmi és szerelmi verseihez kapcsolódva, de különleges formában. A komplex megközelítésmódon túl a mostani program egészen friss újdonságokat is tartalmaz: a sorozat rendezőinek felkérésére három kortárs balettprodukciót készített a Harangozó-díjas koreográfus, Kulcsár Noémi. Az előadás címét adó idézet: „…ifjú szívemben a lángsugarú nyár” a Szeptember végén című szerelmes versből való, mely elhangzik eredeti formájában, majd a közönség megnézheti, hogyan jeleníti meg ugyanezeket az érzéseket a kortárs tánc. A zene, tánc és szavalat mellett filmrészletek és vetített képek teszik még látványosabbá az összeállítást. A rangos fellépők között nemzetközi versenygyőztes, kivételes tehetségű fiatal művészek is lesznek. A 12 éve nagy sikerrel zajló, egyedi szerkesztésű, mindig újat hozó Felfedezőúton- sorozat a magas művészi érték és minőség jegyében már százezernél jóval több diákot varázsolt el. A program gazdái, Solymosi Tari Emőke és Záborszky Kálmán bíznak abban, hogy az őszi-téli előadások közönsége még inkább szívébe zárja Petőfi alakját és költészetét, és ezúttal is nagyszerű művészeti élményekkel lesz gazdagabb.

Műsor:

1. Járdányi Pál: Vörösmarty-szimfónia – IV. tétel: Harci dal, Kulcsár Noémi kortárs
balett koreográfiájával (szimfonikus zenekar, kortárs balett)
2. Fryderyk Chopin: c-moll („Forradalmi”) etűd Op. 10 No. 12 (zongora)
3. Petőfi Sándor: Szeptember végén (szavalat)
4. Kulcsár Noémi: „Még akkor is, ott is” – kortárs balettprodukció Petőfi Szeptember
végén című versének hangulatában, Mendelssohn: Szentivánéji álom című
kísérőzenéjének Notturno című tételére (kortárs balett, szimfonikus zenekar)
5. Mosonyi Mihály: A szerelem, a szerelem (ének, zongora)
6. Farkas Ferenc: Szeretlek, kedvesem (ének, zongora)
7. János vitéz – részletek Jankovics Marcell animációs filmjéből
8. Kacsóh Pongrác: Kék tó, tiszta tó… – részlet a János vitéz című daljátékból,
Kulcsár Noémi kortárs balett koreográfiájával (ének, szimfonikus zenekar, kortárs
balett)
9. Liszt Ferenc: Magyar fantázia – részlet (zongora, szimfonikus zenekar)

Szereplők:

Erdős Róbert, Fülep Máté – ének, szavalat
Kovács Gergely, Pellet Sebestyén – zongora
Kulcsár Noémi Tellabor Társulat – kortárs balett
Szent István Filharmonikusok, vezényel: Horváth Gábor, Dénes-Worowski Marcell,
Zsíros Levente
Solymosi Tari Emőke, Geszthy Veronika – műsorvezető
Az előadást szerkesztette: Solymosi Tari Emőke

További információk a szerkesztőtől a 2023. november-decemberi Petőfi-
programról:

A Felfedezőúton-sorozat keretében 2023 tavaszán az 5-től 10 éves gyerekek óriási lelkesedéssel fogadták a 200 éve született Petőfi Sándorról összeállított különleges összművészeti programot, melyben a zene mellett többek között animációs film, szavalat, kortárs balett is volt, egyetlen logikai szálra felfűzve. 2023 őszén a 10-től 18 éveseknek is készítünk egy vadonatúj előadást a legnagyobb magyar költőről, hasonló változatossággal, „…ifjú szívemben a lángsugarú nyár” címmel. (A tavaszi Petőfi-programunkból semmit sem vettünk át, így az őszi előadás annak is teljesen új lesz, aki éppen most lépett át az alsóból a felső tagozatba és így látta az előző produkciót is.) Legnagyobb költőnk, Petőfi Sándor 1847. január 1-jén, éppen 24 évesen írta Szabadság, szerelem! című versét, mely jelképpé vált. Mi is e két szempontból közelítünk hozzá: minden műsorszám Petőfi szabadságszeretetéhez, illetve szerelmi érzéseihez kapcsolódik majd. Nemcsak Petőfi alakját elevenítjük fel, hanem például oly fontos támogatója, Vörösmarty Mihály, valamint házastársa, Szendrey Júlia alakját is, de azét a zeneszerzőét is, akiért Petőfi rajongott: Liszt Ferencét. Az 50 perces előadás – egészen rendkívüli módon – három kortárs balettprodukciót is tartalmaz majd a Harangozó Gyula-díjas Kulcsár Noémitől, együttese, a Tellabor Társulat előadásában. Mindhárom balettprodukció kifejezetten ehhez az őszi előadáshoz, a mi felkérésünkre készült, azaz a fiatalok ősbemutatón vehetnek részt, holott ez a felnőtteknek készülő produkciók esetében is ritkaság. A program igen változatos lesz, hiszen lesz benne egy különösen virtuóz, sodró erejű szóló zongoramű, különböző stíluskorszakokból származó dalok Petőfi verseire (ének, zongorakísérettel), kortárs balettprodukció szimfonikus zenekari kísérettel, és fordítva: szimfonikus zenekari darab, amelynek megértését fogja segíteni a hozzá megálmodott tánc.

Petőfi egyik legszebb szerelmes verse, a Szeptember végén megszólal a maga eredeti formájában (szavalat), és rögtön utána megnézzük, hogyan képzeli el ezt a verset a koreográfus táncban, Mendelssohn romantikus muzsikájára. Mivel nemcsak Petőfi-évforduló van, hanem Kacsóh Pongrác (1873–1924) születésének 150. évfordulója is, az általa írt, különösen nagy sikerű daljátékból, a Petőfi elbeszélő költeménye nyomán készült János vitézből is bemutatunk egy részt, amely a kiolthatatlan szerelemről szól. A gyönyörű dallamokat – melyek énekhangon szólalnak meg zenekari kísérettel – egészen varázslatos és egyedi módon egészíti majd ki a tánc, mintegy tovább álmodva a szöveget és a zenét… A Szeptember végén című versből származik a program címét adó idézet is. A Kossuth-díjas rendező, Jankovics Marcell 50 évvel ezelőtt, utolérhetetlen fantáziával megalkotott animációs filmjéből, a János vitézből több részletet is bemutatunk, ezek a részletek segítenek még mélyebben megérteni Petőfi költészetét. Az előadás igen hatásos zárószáma Liszt Ferenc egyik legnépszerűbb, magyaros dallamokkal teli virtuóz kompozíciója, a Magyar fantázia lesz, mely zongorán és zenekaron szólal meg. Azok a diákok, akik eljönnek, Petőfit új szempontokból ismerhetik meg, és közben több nagy zeneszerző alkotását is meghallgathatják: Mosonyi Mihály, Liszt Ferenc, Kacsóh Pongrác, Járdányi Pál, Farkas Ferenc mellett a lengyel Chopin és a német Mendelssohn zenéje is megszólal majd. Ahogyan ez 2011 óta megszokott, a zenei és táncprodukciókat vetített képek, filmrészletek színesítik, és mindezt a műsorvezető fűzi fel egységes logikai szálra. A fellépő művészek között kivételes tehetségű, nemzetközi versenygyőztesek is lesznek.

Előzetes, avagy mi várható a Felfedezőúton-sorozatban 2024 tavaszán? 2024 tavaszán az 5-től 10 éveseknek szeretnénk élőben is bemutatni azt az igen színes összeállításunkat, amelyet korábban a pandémia okozta lezárások miatt csak filmen tudtunk eljuttatni az iskolákba. Címe: Medvetánc, avagy egy állati jó koncert. Az előadás 11 különféle állathoz kapcsolódó zeneműveket, verseket, balettprodukciókat tartalmaz, vetítéssel, összekötő szöveggel. A mesebeli kék madártól kezdve sorra kerül a tengelice, a béka, a gólya, a szamár, a macska, a kecske, a hattyú, a teve, a medve, de még az elefánt is.

A tájékoztató anyagot írta: Solymosi Tari Emőke, a Felfedezőúton-sorozat szerkesztője, 2023. október